La reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals sense minva salarial suposarà un increment del cost salarial per hora treballada d'un màxim del 6,67%, en el cas que la persona estigués treballant 40 hores setmanals amb caràcter previ a la implementació d'aquesta reforma, segons es desprèn de la versió final de la memòria econòmica que acompanya al projecte de llei.

En l'esmentada memòria, a la qual ha tingut accés Europa Press, s'indica que aquest escenari "més pessimista" no és el més estès a Espanya, ja que, per a gairebé 14,5 milions de persones treballadores del sector privat, l'increment del cost salarial per hora treballada seria del 2,21%. A més, hi ha un grup de més d'1,88 milions de persones treballadores per a qui el cost salarial per hora no s'incrementaria "en absolut".

Tanmateix, des del Ministeri de Treball defensen que "aquests potencials increments dels costos salarials horaris no comporten automàticament un increment de la massa salarial empresarial i, per tant, un increment dels costos empresarials, ja que aquesta constricció horària addicional pot reconduir-se en bona part per la via de la productivitat".

De la mateixa manera, des del Ministeri defensen que "un altre aspecte rellevant per anticipar els efectes que tindrà la reducció de la jornada en les empreses i l'ocupació és considerar la capacitat d'absorció que tenen les empreses dels increments de cost salarial que suposa la reducció de jornada", motiu pel qual demanen observar els marges i beneficis empresarials, que s'han incrementat un 56% des de 2009 i un 36% des de 2019.

El Ministeri de Treball estima que la rebaixa de la jornada laboral beneficiarà un total de 12,5 milions de persones treballadores del sector privat. D'aquests, 6,8 milions són homes i 5,7 milions, dones.

Per tipus de jornada, beneficiarà 10,5 milions de persones treballadores a temps complet i dos milions de persones a temps parcial.

Per sectors, segons la versió final de la memòria, al sector del comerç es beneficiaran fins a 2,4 milions de persones treballadores; en la indústria manufacturera, dos milions; en l'hostaleria, fins a 1,4 milions d'empleats i en construcció, un milió.

En contrast, en sectors d'educació, administració pública, activitats financeres i d'assegurances i en subministraments d'aigua i recollida de residus, l'efecte seria més reduït per tenir una jornada mitjana pactada menor o igual a 37,5 hores setmanals.

Per mides d'empreses, de mitjana les persones treballadores de les microempreses haurien de reduir la jornada laboral setmanal en 70 minuts; les d'entre 10 i 49, hauran de retallar el temps de treball en 55 minuts; les d'entre 50 i 249, en 20 minuts i les de 250 o més, en 39.

Les patronals mantenen contactes amb els grups parlamentaris per introduir canvis en el projecte de llei, segons va anunciar la CEOE, així com els presidents de les patronals catalanes Foment del Treball i Pimec, Josep Sánchez Llibre i Antoni Cañete, respectivament.