PSOE i Sumar han inclòs en el seu acord de formació de govern espanyol la pròrroga dels descomptes en els abonaments de transport públic a tot l'any 2024, tal com estan dissenyats actualment en cofinançament amb les comunitats autònomes i ajuntaments.

El govern espanyol en funcions ja va introduir en el seu pla pressupostari de 2024 fins a 1.440 milions d'euros per al finançament d'aquestes mesures, principalment 600 milions d'euros per a la gratuïtat dels Rodalies i Mitja Distància i 760 milions d'euros més per als descomptes de fins al 50% en els transports de competència autonòmica o local. En qualsevol cas, l'acord assolit entre els dos partits de cara a una possible investidura també aclareix que es tracta d'una mesura temporal, ja que assegura que "més endavant" es continuarà aplicant, però només per a "determinats col·lectius".

Després de l'eliminació del compromís d'introduir peatges a les autovies per a 2024, PSOE i Sumar no fan cap referència a les carreteres, limitant-se a assenyalar que aprovaran una llei d'infraestructures perquè les xarxes de comunicació es despleguin "de forma mallar per tot el territori i no de forma radial".

Impuls del sector ferroviari

Així mateix, en línia amb la seva promesa davant Brussel·les d'impulsar el sector ferroviari per contrarestar els efectes negatius sobre la sostenibilitat de no posar peatges a les autovies, l'acord de PSOE i Sumar situa al ferrocarril com "una alternativa més eficient i menys contaminant". "Es promourà un sistema de transport de mercaderies sostenible, utilitzant centrals úniques de ruptura de càrrega i el desenvolupament de corredors ferroviaris connectats amb ports i centres logístics", han promès. En aquest sentit, una altra de les principals novetats en aquest àmbit és el seu compromís de reobrir la línia que uneix Saragossa amb Pau, a França, a través de Canfranc, una cosa en la qual ambdós països ja estan treballant.

Ambdós partits també es refereixen als Corredors Mediterrani i l'Atlàntic, assegurant que els impulsaran, especialment la connexió Bobadilla-Algesires pel seu "component estratègic", i la de Sagunt-Saragossa-Bilbao, com a "eixos ferroviaris prioritaris per a la connexió ferroviària valenciana".

A més d'aquesta referència, PSOE i Sumar tornen a fer una picada d'ullet a la Comunitat Valenciana (Compromís és un dels partits dins de Sumar), defensant que ampliaran i modernitzaran la xarxa de Rodalies valenciana i la línia Alacant-Múrcia, comprometent-se a connectar l'Aeroport Alacant-Elx Miguel Hernández amb les ciutats d'Elx i Alacant.

Acord PSOE i Sumar

Aquest dimarts, a primera hora del matí, PSOE i Sumar han tancat un acord programàtic per a la investidura de Pedro Sánchez i reeditar el govern de coalició, que necessitarà l'aval de l'independentisme per tirar endavant. Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, han firmat l'acord d'investidura que, entre d'altres, inclou un compromís per a la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores sense perdre sou, una nova fiscalitat per a les grans empreses, dentista gratuït o un permís de cures de 20 setmanes, 8 de les quals remunerades.