Més de la meitat dels usuaris ha finançat alguna vegada la compra de béns i serveis a través d'internet, segons un estudi impulsat per la patronal del sector financer que agrupa les entitats financeres regulades i especialitzades a Espanya (Asnef). L'informe Ús i imatge del finançament en els serveis i consum 2022 mostra que el consumidor "està virant cada vegada més" cap al comerç electrònic i cap al finançament electrònic. Així, segons l'estudi, el 87% dels consumidors estaria disposat a finançar la compra d'un producte o servei adquirit a través d'internet.
Quins són els productes més finançats?
Els productes més finançats pels consumidors el 2022 van ser els relacionats amb els elements de la llar i els electrodomèstics (46%), seguit dels productes d'electrònica (40%) i els d'automoció (amb un 28%). Després de la pandèmia, els béns i serveis que més han crescut respecte al finançament han estat els viatges (15%) i els productes de moda (11%), apunta l'anàlisi.
A més, l'estudi assegura que el 92% dels usuaris de serveis de finançament en línia diu estar "satisfet o molt satisfet" amb l'experiència i valora "especialment" la facilitat del procés (94%), la rapidesa del servei (91%) o la transparència (91%).
En aquest sentit, la signatura electrònica s'ha consolidat com la "manera preferida" de tancar la contractació per a sis de cada deu usuaris consultats, mentre que el finançament a través d'internet "assoleix dades molt positives", conclou l'informe.
Productes de menys de 1.000 euros
Respecte als dispositius utilitzats per dur a terme el finançament online, el mòbil ha desbancat l'ordinador com el més utilitzat. Respecte al preu dels articles finançats, un 55% dels usuaris consultats ha assenyalat que en el seu últim finançament va comprar productes de menys de mil euros, que és una xifra que creix fins al 69% per al finançament a través d'internet.
El president d'Asnef, Fernando Casero, ha comentat que els hàbits dels consumidors "estan canviant" i ha precisat que des del sector estan treballant per adaptar-se a les noves necessitats i demandes de la societat, "especialment pel que fa a la transparència, agilitat i seguretat del procés de contractació", ha assenyalat.
3.155 euros en compres online
La despesa mitjana dels espanyols en les seves compres en línia el 2022 va ascendir a 3.155 euros, la qual cosa va suposar un important creixement del 35,5% respecte a l'any anterior. Respecte a les edats, els consumidors d'edats compreses entre els 25 i 34 anys van ser els que van declarar una despesa més gran que ascendia als 3.369 euros (un 7% més que la mitjana), segons un estudi de l'Observatori Cetelem.
Les webs de les mateixes marques van continuar sent la font d'informació més utilitzada abans de fer les compres digitals, així ho van manifestar més de la meitat dels enquestats (el 57%). Les consultes realitzades en blogs i fòrums d'opinió van presentar, per primera vegada en un parell d'anys, un lleuger increment (42% vs. 41% en 2021). En aquest sentit, el més destacable va ser increment de 36 punts percentuals en el percentatge de consumidors que van visitar una botiga física abans de dur a terme la compra en línia.