Un grup d'accionistes del Silicon Valley Bank (SVB) va presentar aquest dilluns una primera demanda per frau contra l'entitat i els seus principals executius, a qui acusen de tapar els riscos financers a què s'enfrontava el banc, que va col·lapsar la setmana passada i va ser intervingut pels reguladors nord-americans.

La demanda col·lectiva va ser presentada davant d'un tribunal federal de Califòrnia (EUA) on la firma té la seva seu, i assenyala a la matriu de SVB; al seu conseller delegat, Greg W. Becker; i al seu cap financer, Daniel Beck.

Els accionistes, liderats per Chandra Vanipenta, busquen una compensació econòmica que no especifiquen i acusen els executius, entre altres coses, d'amagar com la pujada dels tipus d'interès va poder afectar l'estabilitat del banc.

En els últims anys, SVB havia invertit grans quantitats de diners en bons a llarg termini, un actiu que amb les recents alces del preu dels diners s'ha devaluat i que el banc es va veure obligat a vendre amb pèrdues per cobrir retirades de dipòsits per part dels seus clients.

Sense liquiditat

El pànic desencadenat amb aquesta situació va portar a la retirada de més diners de l'entitat, el que va deixar al banc sense liquiditat i divendres va portar a les autoritats a tancar-lo i fer-se càrrec d'ell.

Les autoritats nord-americanes han garantit que els clients tindran accés a tots els diners dipositats, fins i tot més enllà dels límits habituals, però han deixat clar que els accionistes no estaran protegits.

"Els inversors no estaran protegits. Es van arriscar a posta i quan el risc falla els inversors perden els seus diners. Així és com funciona el capitalisme", va dir aquest dilluns el president nord-americà, Joe Biden.

SVB tenia uns 209.000 milions de dòlars en actius i uns 175.000 milions en dipòsits i el seu enfonsament és el més gran d'una entitat als Estats Units des de la crisi de 2008.