El topall als preus del lloguer a municipis tensionats catalans compleix un any i ha provocat una caiguda dels preus del 6,4% a la ciutat de Barcelona i d'un 3,7% en la mitjana dels municipis tensionats que s'atenen a l'índex de referència per regular els preus màxims a què es poden llogar els habitatges. Durant aquest any, s'han signat 1.000 contractes nous de lloguer cada mes. Els contractes de temporada, però, han crescut un 45%.
Ho han fet públic aquest divendres en roda de premsa la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Energètica del Govern, Sílvia Paneque, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

"És una bona notícia", ha dit la ministra sobre l'efecte sobre els preus del topall que s'aplica des del 16 de març de l'any passat a 140 municipis y des del 10 d'octubre a 131 municipis més, és a dir, un total de 271 municipis, on viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la població catalana.
El lloguer ha baixat a Barcelona un 5,1% en un any i un 6,4% en comparació amb el primer trimestre de 2024, al final del qual es va implementar el topall. "Els catalans viuen avui una situació de millora en comparació amb altres parts d'Espanya, on quan finalitza el contracte comença el drama", ha reflexionat la ministra.
La portaveu del govern de Sánchez ha demanat també als propietaris que abaixin un 5% el preu del lloguer per tal de beneficiar-se de l'exempció del 90% de l'IRPF, mesura que es contempla a les zones tensionades.
La consellera Paneque ha defensat que els gairebé 9.000 contractes més durant un any i 3.070 al darrer trimestre són també una dada important "perquè s'havia especulat sobre la possible disminució en els nous contractes de lloguer signats a Catalunya arran de l'aplicació de zones tensionades".
Des de l'aplicació del topall també han crescut els lloguers de temporada, un 44,9% i es van signar 4.187 contractes més que el 2023. L'augment podria estar vinculat als propietaris que volen esquivar els topalls i, en aquest sentit, Paneque ha defensat que el Govern no és contrari al lloguer de temporada, sinó que vol evitar "l'ús fraudulent". La ministra Rodríguez ho ha desvinculat al topall perquè, diu, a Madrid, on no hi ha topalls, "s'estan disparant exactament igual". La ministra també ha dit que el registre únic per a aquesta modalitat de lloguer temporal estarà enllestit el mes de juny.
El mateix dia que el Govern presentava aquestes dades, però, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona (CPUBCN) n'ha presentat altres de molt diferents, que mostren una caiguda a Barcelona del 14,94% en la signatura de contractes (van ser 32.903, pels 38,683 de 2023) i una pujada de preus del 0,95% fins a arribar a un preu mitjà a Barcelona de 1.174,22 euros. Ara bé, aquesta pujada no és tal si mirem trimestre a trimestre des de la regulació dels preus, sinó que és en comparació a 2023 tot comptant els tres mesos primers de l'any que encara no tenien regulació de preus. Pel que fa als nous contractes, tot i haver-n'hi menys també n'hi ha menys extincions, per la qual cosa els contractes vigents de lloguer han crescut.