El mercat majorista elèctric, el denominat pool, va registrar aquest dilluns per primera vegada a la història preu negatiu durant tres hores, en les quals el megawatt hora va estar a -0,01, segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE). Les tres hores a preu negatiu van ser entre les 14:00 i les 17:00 hores, i es va deure principalment pel temporal Nelson, que va provocar fortes pluges i, especialment, vent, per la qual cosa les renovables van funcionar a ple rendiment. De fet, aquests fenòmens són les dues formes més econòmiques de generar energia i fer que els preus es desplomin.

Amb un preu mitjà de 2,76 euros/MWh durant la jornada d'aquest dilluns, des de la mitjanit fins a les 20:00 hores d’aquest dilluns el preu de la llum va ser de zero euros o pràcticament 0. D’aquesta manera, aquest dilluns va ser el primer dia que el mercat majorista diari del país va registrar algunes hores amb preus negatius a Espanya.

Preu negatiu a les factures?

Així i tot, aquests preus negatius no es veuran reflectits en el Preu Voluntari del Petit Consumidor (PVPC) o tarifa regulada, ja que amb l’entrada d’any es va adoptar un nou mètode de càlcul que incorporava una cistella de preus a mitjà i llarg termini i, a més, existeixen unes despeses fixes pels consumidors per peatges, càrrecs i ajustaments del sistema.  

Per tant, quan el consumidor paga per l’energia que consumeix, no només paga estrictament per l’energia produïda per la generació elèctrica, sinó que també paga altres despeses que fan que el preu de l’electricitat sigui més elevada. A més, si algun client té el preu regulat PVPC, tampoc li retornaran els diners.

IVA de l'electricitat

El mes de febrer passat, el preu mitjà diari del mercat a l'engròs es va situar de mitjana en els 40 euros/MWh, amb un descens del 46% davant el mes de gener i del 69,7% respecte a fa un any (132,06 euros/MWh), per l'alta participació de les energies renovables, especialment també per les múltiples borrasques que van tenir lloc a finals del mes passat.

Aquest fet va motivar que l'electricitat recuperés temporalment el seu impost sobre el valor afegit (IVA) del 21% des de març, després que el preu del mercat a l'engròs registrés una mitjana inferior el febrer als 45 euros/MWh, el topall fixat al Reial decret de mesures urgents. Aquesta mesura es mantindrà a l'abril, ja que la mitjana de març es va situar en l'entorn dels 22 euros/MWh, sent així un dels més barats de la història.

L'últim Consell de Ministres de l'any passat va aprovar que l'IVA de l'electricitat passés del 5% al 10% i que es mantingués aquest tipus fins a finals d'aquest any, sempre que es complís la condició que els preus del MWh al mercat a l'engròs es mantinguessin alts, per sobre d'aquests 45 euros/MWh.