El preu de la llum ha estat un dels maldecaps més grans per a la població espanyola el 2022. Fins fa tot just sis mesos, la llum estava arribant a cotes mai vistes, una cosa que es va extrapolar de manera directa a les factures de les llars. Rebaixar i sostenir el preu de l'energia ha estat una de les tasques dels Governs i líders polítics i, de moment, sembla que van complint. El preu de la llum, malgrat el repunt d'avui, continua sent en uns nivells acceptables, sobretot si els comparem amb els del Nadal de l'any passat, o amb els quals marcava a l'estiu passat.

El preu mitjà de la llum per als clients que tenen vinculada la tarifa al mercat a l'engròs serà d'uns 34,46 euros per MWh. Malgrat que aquest preu suposa un increment proper al 63% respecte a la jornada d'ahir, la realitat és que entra dins dels marges de les llars espanyoles atenent les elevades tarifes d'estiu.

Amb els 34,36 euros d'avui, el preu de la llum ha escalat per primera vegada en els últims sis dies. Malgrat això, aquesta és la segona marca més baixa del mes després de la que la llum va segellar en la jornada d'ahir.

Un creixement mai abans vist

Veure per creure. Després d'un exercici complex, marcat per la inestabilitat econòmica i la crisi energètica, el preu de la llum comença a alleujar les famílies espanyoles. Des de l'esclat de la guerra a Ucraïna, el preu de les matèries primeres, les quals afecten directament sobre li preo de la llum, van començar a pujar fins a nivells rècord. El gas, el qual té una importància majúscula a l'hora de xifrar el preu mitjà de la llum, va escalar fins als els seus màxims històrics a l'estiu tant en el TTF, mercat de referència, com en el Mibgas, índex de referència per a Espanya i Portugal.

Amb el creixement del valor de l'hidrocarbur, el preu de la llum es va sumir en una tendència a l'alça que va repercutir directament sobre les factures dels espanyols, fent impossible el pagament per a moltes d'elles. A més d'això, en la primera meitat de l'exercici, les perspectives no eren falagueres, i més tenint en compte que Rússia continuava tensant la situació energètica amb Europa amb els seus talls als principals gasoductes del continent o l'obligació de pagar en rubles tant petroli com gas.

Des de 311 euros/MWh fins a 34,36 euros/MWh

Havent passat més de deu mesos des de l'esclat del conflicte armat, el preu de la llum comença a donar un respir. La desacceleració ha arribat en moment propici, immersos en la temporada de Nadal, en el qual el consum, a priori, s'hauria de disparar. Amb això, i llançant la vista a la temporada nadalenca de l'anterior exercici, el preu de la llum ha descendit un 89%. En 12 mesos, la llum ha cedit des dels 311,02 euros/MWh fins als 34,36 euros/MWH, que marca actualment.

Existeixen diversos motius que expliquen una caiguda tan abrupta en tot just un any. De base, abans d'entrar el 2022, el preu del gas, el qual repercuteix directament sobre el preu de la llum, era elevat. L'hidrocarbur és, ara com ara, l'única via capaç de satisfer l'elevada demanda de llum. És a dir, el preu del gas és essencial per als qui distribueixen l'energia elèctrica a les llars. Si el gas creix, la llum ho farà també. Aquesta tendència podria canviar si es potenciessin altres energies, un procés que a causa de la guerra a Ucraïna s'ha accelerat.

El preu del gas en el Mibgas el desembre de 2021 era de 122 euros/MWh, mentre que el valor actual es manté sobre els 78 euros/MWh. És a dir, l'hidrocarbur reflecteix una caiguda superior al 36% en tot just dotze mesos.

Per què cau el preu del gas?

El motiu pel qual cau el preu de la llum és pràcticament el mateix que el de per què cedeix el gas. Al cap i a la fi, l'electricitat està estretament vinculada al gas. L'hidrocarbur és un dels pocs recursos energètics que, ara com ara, és capaç de complir amb la demanda de llum de la societat. Per això els seus preus tenen aquesta 'paritat', la qual no es correspon a l'aspecte monetari, però sí a la dinàmica dels preus. Si un puja, l'altre també, i viceversa.

El gas ve cedint a causa que els Estats membre de la UE, entre els quals figura Espanya, han diversificat el subministrament energètic. Malgrat que el país ibèric no està subjecte a la dependència energètica de Rússia, la problemàtica generada pel país presidit per Putin sobre el mercat energètic també ha afectat els preus de l'energia a Espanya.

Les nacions han recorregut a noves vies, o han potenciat altres recursos energètics, per caminar al marge de Rússia. La via més ràpida, i efectiva, ha estat la importació de GNL procedent dels Estats Units o la Xina. És per això per la qual cosa les reserves de gas de la Unió Europea són completes al 90%. La menys demanda ha implicat una reducció considerable del preu del gas tant en el TTF com en el Mibgas, i això, per tant, ha repercutit en una caiguda del preu de la llum.

La temperatura també ha ajudat

Un altre dels motius que expliquen la caiguda del preu del gas és la temperatura. Malgrat que la temporada hivernal acaba de començar, les temperatures continuen sent anormalment elevades per a les dates actuals. Atenent la dinàmica dels últims deu anys, el desembre de 2012, la mitjana al desembre estava en 9 graus, mentre que actualment es mou entre els 13 graus i els 15 graus.

Això ha fet que les llars no hagin recorregut a la calefacció de la manera esperada, la qual cosa ha fet que les reserves de gas del país segueixin elevades i, per tant, no faci falta adquirir contractes de l'hidrocarbur.

La llum, pesi a l'alça d'avui, continua donant un respir a les llars espanyoles. El preu del qual ha estat un dels maldecaps per a ciutadans i Governs, va cedint gràcies a la desescalada del gas. En 12 mesos, la llum he decrescut un 89%. Cal veure si el preu continua decreixent o, al contrari, emergeix en els primers compassos del nou any.