El 2023, l'economia dels Estats Units va registrar un creixement del 2,5%, sis dècimes per sobre de l'expansió de l'1,9% el 2022, malgrat l'enduriment de la política monetària per part de la Reserva Federal (Fed), però la seva evolució anual ha estat erràtica i amb tendència progressiva a la desacceleració. L'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç nord-americà ha comunicat aquest dijous que el producte interior brut (PIB) dels Estats Units va registrar en el quart trimestre de 2023 una expansió del 0,8%, quatre dècimes menys que el creixement de l'1,2% que es va registrar en el trimestre anterior, segons l'última revisió. Una tendència que corroboren les dades, ja que, en termes anualitzats, el creixement del PIB nord-americà entre octubre i desembre es va situar en un 3,4%, millor que l'estimació prèvia del 3,2% però per sota del 4,9% dels tres mesos anteriors. Amb això, l'economia nord-americana va tancar l'any amb un 2,5%.

L'Oficina d'Anàlisi Econòmica explica que l'expansió de l'últim trimestre de l'any -revisat les primeres estimacions- obeeix a un increment de la despesa dels consumidors, les exportacions, la inversió fixa no residencial, la despesa pública i la inversió fixa residencial. Pujades es van compensar parcialment amb el descens de la inversió en inventaris privats. Del seu costat, les importacions, que són una resta en el càlcul del PIB, van augmentar.

Repunt inflacionista el 2024

La bona marxa de l'economia americana es conjuga amb una inflació que es va incrementar lleugerament el febrer fins al 3,2% en termes interanuals, una dècima més que al gener. Respecte a l'índex subjacent, que exclou del seu càlcul els preus d'aliments i energia per la seva volatilitat més gran, va tancar el segon mes del 2024 amb un increment del 3,8%, una dècima menys des del mes anterior i la seva menor marca des de finals de 2021.

Amb aquest panorama en l'evolució de preus, la Fed va decidir en la seva última reunió de política monetària mantenir sense canvis el guió i deixar els tipus d'interès entre el 5,25% i el 5,5%, que segueixen en màxims des de gener de 2001. I és que, l'organisme va indicar després de la seva reunió que no considera apropiat reduir el rang objectiu del preu dels diners fins que hi hagi una seguretat més gran que la inflació està tornant "de forma sostinguda" al seu objectiu del 2%.

Això sí, l'últim mes de 2023, els membres del Comitè Federal de Mercat Obert de la Fed, òrgan decisor en la política monetària dels Estats Units, esperaven que els tipus se situessin entre el 4,5% i el 5% a tancament d'aquest any, si bé alguns integrants apostaven per xifres superiors i únicament un confiava en un rang del 4%.