La patronal i els sindicats han mostrat la seva disconformitat amb la decisió del govern d'Espanya de modificar l'Estatut dels Treballadors per atorgar prevalença al conveni col·lectiu autonòmic. Critiquen que hagi aprovat aquesta mesura pactada entre PSOE i el PNV sense diàleg social i sense avisar els agents socials

En sengles comunicats s'han referit així a la modificació de l'Estatut que dona prioritat aplicadora al conveni autonòmic sobre qualsevol altre conveni sectorial o acord d'àmbit estatal, sempre que les condicions siguin més favorables per als treballadors. Aquesta modificació, incorporada al decret que modifica el subsidi d'atur -aprovat ahir i publicat aquest dimecres en el BOE- estava recollida en l'acord d'investidura entre PSOE i el PNV.

En concret, la CEOE i Cepyme han mostrat el "seu rebuig total a l'aprovació, sense preavís i des del menyspreu del diàleg social" de la prevalença dels convenis autonòmics davant els nacionals o d'empresa, segons un comunicat després de la reunió de la seva Junta Directiva d'aquest dimecres.

Des del punt de vista formal, afegeixen les patronals, "volem recordar que la mateixa Constitució recull el mandat de consultar als agents socials modificacions d'aquest calat en la negociació col·lectiva". També recorden que es va acordar no incloure aquest canvi en l'última reforma laboral.

"El govern, una vegada complert el mandat de la UE de comptar amb una reforma laboral pactada amb els sindicats i les organitzacions empresarials, s'ha saltat de forma radical els acords assolits en el diàleg social. Això demostra una falta de lleialtat i confiança imprescindible per al diàleg social", afegeixen. La CEOE també afirma que aquesta mesura "atempta contra la unitat de mercat a nivell nacional" i "suposarà un deteriorament de la cohesió social i de la competitivitat espanyola".

Els sindicats demanen a Sánchez una reunió urgent

Per la seva part, els sindicats s'han mostrat preocupats perquè una reforma de l'estructura de la negociació col·lectiva s'hagi fet "obviant el marc del diàleg social i sense sentir als seus legítims representants".

"Qualsevol variació de l'Estatut dels Treballadors ha d'abordar-se en el marc del diàleg social amb caràcter previ, fins i tot reconeixent –com no pot ser de cap altra manera– la capacitat legislativa que atorga la nostra Constitució tant al Parlament com al govern a través de reials decrets lleis en situacions d'urgència i necessitat", afegeixen els sindicats.

Més enllà d'aquest assumpte, UGT i CCOO consideren que l'inici de la XV Legislatura "pateix d'un abordatge ordenat del marc de concertació social que tan bons rèdits va donar al nostre país en l'anterior mandat".

"Davant de la qual cosa, considerem, comença a suposar un trencament del clima de confiança que ha tingut la negociació tripartida en els últims temps, citem el president del govern perquè es reuneixi amb els interlocutors socials per tal de definir el perímetre que tindrà el marc del Diàleg Social", reclamen.