El carrer comercial amb els preus de lloguer més alts a Espanya és la barcelonina passeig de Gràcia, on la renda mitjana anual per arrendar un local s'ha situat en 3.000 euros el metre quadrat, amb un increment del 9% sobre els preus de 2022. A més, aquest eix comercial es va encarint respecte d'unes altres 92 ciutats del món i ha passat del lloc 18 al 17, segons l'últim informe de la consultora immobiliària internacional Cushman & Wakefield. Després del passeig de Gràcia, el segon carrer amb les rendes més alt a Espanya és el madrileny carrer Serrano, amb un lloguer mitjà de 2.940 euros per metre quadrat a l'any, el que representa també un augment del 9% respecte a l'any passat. Serrà se situa en la posició 33 del rànquing en l'àmbit europeu. Segons la consultora, al carrer de Serrano, l'impuls a les firmes de luxe ha contribuït a la recuperació de les rendes màximes de l'eix comercial, i la demanda d'aquests operadors es manté en nivells anteriors a la pandèmia de la Covid-19.

En el cas del passeig de Gràcia, firmes de luxe com Dior, Versace, Loewe o Prada, entre altres, es mantenen estables en les seves ubicacions prime, per la qual cosa "la desocupació en les principals ubicacions súper prime continua sent escassa, el que genera tensió competitiva quan apareixen espais disponibles, i això es reflecteix en l'increment de les rendes", segons Robert Travers, director de Retail en EMEA de Cushman & Wakefield. "Fins i tot quan els consumidors han optat per reduir despeses en un moment d'incertesa econòmica, els retailers han estat assegurant o millorant botigues emblemàtiques en mercats clau" ha indicat Travers i ha valorat la tornada a la tenda física: "són una part fonamental de la proposta de valor de qualsevol marca; són la materialització física de la marca, una cosa que és molt difícil d'aconseguir a través del canal digital. És per aquesta raó que cada vegada trobem més productes disponibles exclusivament en botigues físiques, promovent així experiències autèntiques i reals."

Passeig de Gràcia i Portal de l'Àngel (a un preu de 2.880 €/m2/any), a Barcelona; Serrà, Preciados i Gran Via (2.880 €/m2/any), a Madrid... i així fins als carrers Marqués de Larios a Màlaga, (7a posició amb 2.160 €/m2/any), Colom a València (9a posició amb 1.500 €/m2/any), la Gran Via de Bilbao (11a posició amb 1.440 €/m2/any), Tetuan a Sevilla (12a posició amb 1.440 €/m2/any), Jaume III a Mallorca (14a posició amb 1.140 €/m2/any) i la plaça de la Independència, a Saragossa (15a posició amb 1.020 €/m2/any). Aquesta és la radiografia que es desprèn de l'informe global Main Streets Across the World, que aquest any ha arribat a la seva 33a edició.

La Cinquena Avinguda, el carrer més car del món

L'esmentat informe assenyala que la Cinquena Avinguda de Nova York és el carrer comercial més car del món, amb unes rendes de 20.384 €/m2/any. La segona posició aquest any l'ocupa la italiana Via Montenapoleone, a Milà, després d'un augment del 20% en les rendes fins a situar-se en els 18.000 €/m2/any, desbancant la luxosa Tsim Sha de Hong Kong, que cau de la segona a la tercera posició amb unes rendes de 15.219 €/m2/any. El Top-5 el completen el carrer New Bond de Londres (14.905 €/m2/any), i la parisenca Champs Elysees (11.414 €/m2/any).

Els augments en les rendes respecte a l'any passat han tingut increments moderats de forma generalitzada, fet que demostra la solidesa i resiliència del sector, si bé és cert que, per països, hi ha diferències significatives, com l'increment en un 9% dels principals carrers comercials a Espanya respecte al descens en un 14% a Finlàndia. L'augment de les rendes prime ha estat d'un 4,8% a escala global i d'un 4,2% a Europa respecte a l'any passat. A la regió d'Àsia Pacífic, l'augment ha estat del 5,3% i a Amèrica, del 5,2%.