Salaris baixos, ofertes de treball en males condicions, lloguers pels núvols... i una tirallonga de despeses que fa que a moltes famílies els costi arribar a final de mes. Per aquesta raó, des del govern espanyol ofereixen diversos ajuts temporals o permanents per intentar alleujar les despeses a aquelles persones més necessitades. Aquestes bonificacions van destinades a persones perquè puguin complir amb les seves necessitats bàsiques com l'alimentació, l'aigua, la llum, el gas, l'habitatge o el material escolar i les comunitats autònomes gestionen una prestació coneguda com l'"ajuda a la dependència" que no té en compte les rendes familiars i sí les necessitats o dependència de la persona, sigui gran o menor d'edat.

Dels pocs requisits que demanen per accedir a aquesta bonificació és demostrar haver tingut la residència a Espanya durant almenys cinc anys, dels quals dos han de ser consecutius i, per als menors, aquest concepte s'aplica als seus tutors legals.

Avaluació de la dependència

La Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència es troba regulada a la Llei 39/2006. Segons aquesta normativa, no només poden accedir les persones que tinguin reconegut un grau de dependència, sinó que també poden accedir-hi els menors de 3 anys que tenen disposicions especials aplicables a la seva situació. Per a això, es realitza una valoració professional per conèixer el grau de dependència. Aquesta valoració s'efectua a la llar del sol·licitant, considerant els seus informes mèdics, l'entorn on resideix i els ajuts tècnics en cas que les utilitzi.

Per als nens menors de 3 anys, la valoració és realitzada per personal mèdic especialitzat en el Centre Regional de Coordinació i Valoració Infantil (CRECOVI), fent servir l'Escala de Valoracions Específica (EVE). Quan s'avalua la dependència, es pot classificar en tres nivells segons la necessitat d'assistència en les activitats diàries.

  • El primer nivell, conegut com a Dependència Moderada (Grau I), s'aplica a aquells que requereixen ajuda almenys una vegada al dia per a tasques bàsiques (arreglar-se, menjar, fer compres o suport de manera intermitent per mantenir la seva autonomia personal).
     
  • El segon nivell, Dependència Severa (Grau II), s'assigna a les persones que necessiten assistència diverses vegades al dia per acomplir activitats quotidianes, encara que no requereixen un cuidador a temps complet.
     
  • Finalment, el Grau Dependència (Grau III), es destina a aquelles persones que, per una pèrdua total d'autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial, requereixen de manera indispensable i contínua el suport d'una altra persona per executar les activitats del dia a dia.
     

Una vegada avaluat i assignat el grau de dependència, el següent pas és la creació d'un Programa Individual d'Atenció (PIA). Aquest programa indica quin pla i tipus d'ajuda és el més adequat per a la persona dependent, que pot ser un servei específic o un ajut econòmic. Per a l'ajuda a domicili s'ajusta d'acord amb el grau de dependència del beneficiari. Per als de grau I s'ofereixen de 20 hores a 37 hores mensuals d'assistència. Per al grau II s'ofereixen entre 38 i 64 hores mensuals i per al grau III l'ajuda s'incrementa a entre 65 i 94 hores al mes.

Quanties mínimes i màximes

L'article 13 del Reial decret 675/2023 estableix les quanties mínimes i màximes dels ajuts econòmics a la dependència per a l'any 2024.

Grau I

  • Prestació econòmica vinculada al servei: quantia mínima de 100 euros i quantia màxima de 313,50 euros.
     
  • Prestació econòmica d'assistència personal: quantia mínima de 100 euros i màxima de 313,50 euros.
     
  • Prestació econòmica per cures en l'entorn familiar: quantia mínima de 100 euros i màxima de 180 euros.

Grau II

  • Prestació econòmica vinculada al servei: quantia mínima de 150 euros i quantia màxima de 445,30 euros.
     
  • Prestació econòmica d'assistència personal: quantia mínima de 150 euros i quantia de 747,25 euros.
     
  • Prestació econòmica per cures en l'entorn familiar: quantia mínima de 150 euros i màxima de 315,90 euros.

Grau III

  • Prestació econòmica vinculada al servei: quantia mínima de 200 euros i quantia màxima 747,25 euros.
     
  • Prestació econòmica d'assistència personal: quantia mínima de 200 euros i quantia màxima de 747,25 euros.
     
  • Prestació econòmica per cures en l'entorn familiar: quantia mínima de 200 euros i quantia màxima de 455,40 euros.