Moody's ha assenyalat que el descens del suport públic a l'independentisme i la victòria del PSC és un resultat "positiu" per a la valoració del deute de Catalunya. Si bé encara no s'ha conformat el nou govern després de les eleccions, l'agència de qualificació considera que els resultats suposen un menor risc econòmic.

D'aquesta manera, Moody's assenyala que el desenllaç electoral redueix el risc d'una confrontació entre el govern central i el de Catalunya. La firma ho explica en una nota en la qual també ressalta que el resultat reafirma la condonació de 15.000 milions a Catalunya per part de l'Estat, que representa a prop del 19% del deute total de la regió.

Si s'aplica aquesta cancel·lació parcial, la càrrega del deute a Catalunya podria caure des del 227% dels seus ingressos operatius el 2023 fins a prop del 190%. Moody's, que manté la qualificació de la Generalitat amb una nota de Ba1 positiva, subratlla que les eleccions han incrementat les possibilitats que s'instauri un model econòmic que garanteixi més autonomia fiscal a Catalunya.

En aquest sentit, l'agència de qualificació creditícia recalca que els "partits constitucionalistes" (PSC, PP, Vox i Comuns) han obtingut 74 escons, "molt per sobre dels 61 seients que han aconseguit els partits proindependència (Junts, ERC, Cup i Aliança".

Aquest escenari mostra un "declivi significatiu del suport públic a la independència regional respecte a set anys enrere, quan el Govern català va declarar de manera unilateral la independència després de celebrar un referèndum il·legal, la qual cosa va desencadenar una crisi política entre la regió i el govern central."

Aquest escenari, entre altres conseqüències, ofereix al president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, una "oportunitat de centrar-se a resoldre dificultats estructurals tant a nivell regional com nacional", el que inclou reformar el mecanisme de finançament regional, afegeix l'agència.