Milers de persones s'han manifestat aquest Primer de Maig pel centre de Barcelona en la protesta convocada pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, per reclamar un augment de salaris i revertir la creixent pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors. La marxa, que ha aplegat 2.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 5.000 segons els organitzadors, es fa sota el lema 'Apujar salaris. Abaixar els preus. Repartir beneficis' i també serveix per "celebrar" fites recents com la reforma laboral, l'augment del salari mínim o la reforma de les pensions. Els manifestants han cridat càntics com 'Salari o conflicte', 'Resignar-se és perdre' o 'Amb les coses de menjar no s'hi juga', 'I tu que estàs mirant, també t'estan robant'.

La reivindicació salarial ha centrat la manifestació dels sindicats majoritaris, CCOO i UGT. Les organitzacions, que tenen més de 42.000 delegats en conjunt, encaren l'1 de Maig com una jornada de celebració de la recuperació de drets més gran de la dècada amb les reformes estructurals aconseguides com la laboral o de les pensions, i també l'increment del Salari Mínim Interprofessional.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, han participat aquest dilluns en la manifestació principal de Barcelona. També hi han participat el líder d'ERC, Oriol Junqueras, el líder del PSC, Salvador Illa, i el diputat dels Comuns en el Parlament, David Cid.

La manifestació a la capital catalana ha anat des de plaça Urquinaona al final de la Via Laietana. Durant la marxa, els sindicats han llegit un manifest contra la sinistralitat laboral advertint que "l'únic nombre acceptable de morts a la feina és zero". A més, també han fet un homenatge a Camilo Rueda i Carles Vallejo torturats durant la dictadura a la comissaria de Via Laietana.

Abandonar l'egoisme

Els líders d'UGT i CCOO a Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco, respectivament, han encapçalat la manifestació de Barcelona i han exigit a la patronal que deixin de ser "egoistes" i de "preocupar-se només pels seus beneficis" i apugin els sous. Ros i Pacheco han destacat que aquest Primer de Maig se celebra en un context molt més favorable que altres anys per als treballadors per l'efecte de la reforma laboral, l'increment del salari mínim i el pacte per a les pensions, però han subratllat que existeix "una part fosca", que són els salaris.

"Les patronals estan sent egoistes, estan incrementant els seus beneficis i pugen els seus productes per a compensar l'alça dels costos, però no volen augmentar els salaris. I és mentida que no puguin fer-ho. És que no volen", ha denunciat Ros (UGT). Pacheco (CCOO), per part seva, ha augurat que, després de l'estiu, es poden produir mobilitzacions "en l'àmbit de la negociació col·lectiva" si les patronals no canvien d'actitud i comencen a desbloquejar els convenis pendents, pactant increments de sous.

"O salari o conflicte. Ha de quedar clar", ha dit, durant els parlaments de final de la manifestació.

Els sindicats han fet un torcebraç a diverses patronals pels convenis, i destaquen els sectors de les oficines i despatxos, l'educació concertada o l'oci educatiu.

En les declaracions prèvies a la manifestació central de Madrid, els secretaris generals d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, han apressat aquest Primer de Maig a la patronal CEOE a tancar un acord salarial o altrament, han advertit, hi haurà vagues i mobilitzacions. "O hi ha acord de salaris o els sindicats ens posarem a organitzar, no convocar, jornades de mobilització a la tardor," ha advertit el secretari general de CCOO, en una roda de premsa prèvia a la manifestació del Primero de maig a Madrid.

Sordo ha avançat que aquestes mobilitzacions, de caràcter general, "prendran forma de vaga" en aquells sectors amb els convenis col·lectius "bloquejats". "La CEOE ha de saber que el temps s'escurça; o hi ha acord o hi haurà conflicte", ha advertit Álvarez, que ha afegit que el conflicte "se sap com comença, però no com acaba".