La consellera d'Economia, Hisenda i Ocupació de la Comunitat de Madrid, Rocío Albert, ha instat la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a què compleixi la seva "responsabilitat" i presenti un nou model de finançament autonòmic i ha rebutjat que es duen a terme negociacions "bilaterals" amb Catalunya.

Durant la seva intervenció als Desayunos Madrid organitzats per Europa Press, Albert ha posat èmfasi que el sistema ha de plantejar-se al si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), "que és on s'ha fet sempre", amb "uns criteris comuns, que, probablement, cada comunitat lluitarà per aquells que li siguin més avantatjosos".

En el cas de la regió, aposten pel "criteri d'ordinalitat", que significa que la "solidaritat" que apliquen no suposi quedar-se "en una situació pitjor" de la que tenien com a punt de partida. El que, a parer seu, no pot fer-se és negociar de forma "bilateral" i, en aquest sentit, ha criticat que a l'última reunió del CPFF no hi assistís la consellera de Catalunya, defensant en premsa que no en tenia "necessitat" perquè ells negociaven la seva part per la seva banda.

"Això no pot ser, som un sol país i hem d'estar les comunitats i les ciutats autònomes totes juntes i posant-nos d'acord. Ara bé, qui ha de presentar el model és qui està en el govern del central, que és la ministra Montero. El que pretén és que cada un presentem el nostre model i ens barallem entre nosaltres sols i el que ha de fer ella és presentar el seu model de finançament", ha remarcat.

Per a Albert, és necessari presentar un model "millor", que passa per "un sistema que tingui més recursos", però ha vaticinat que l'esmentada reforma no es produirà el 2025 "tal com està el panorama polític".