Les històries de les grans estrelles de la música, si van acompanyades de romanticisme, desgràcies i principis difícils, sempre tenen més ganxo. La primera gran estrella del pop que va veure indispensable combinar el seu èxit talentós amb el de les finances va ser Madonna. La cantant, que va començar darrere d'un taulell del Dunkin' Donuts, ha estat nomenada 11 vegades com la cantant femenina amb més guanys anuals per Forbes. Als seus 65 anys, la fortuna arriba fins als 850 milions de dòlars i ha venut més de 300 milions de discos a tot el món. Es creu que Madonna ha deixat regles estrictes sobre com gestionar el seu llegat icònic i el seu patrimoni després d'un darrer episodi de crisi de salut, no explicada, ja que sempre ha volgut portar de primera mà el dia a dia financer. La cantant americana és una autèntica Material Girl, fent honor a la seva cançó, però tot i estar en el podi, ja hi ha una altra cantant que està agafant el seu relleu: Taylor Swift.

La fortuna de Taylor Swift no es limita a la seva carrera musical, ja que també ha invertit en béns immobiliaris i s'ha convertit en una emprenedora d'èxit. El seu èxit en la indústria musical i les seves diverses activitats la converteixen en una de les artistes més ben pagades i influents de la seva generació. El passat 2023, la fortuna de Taylor Swift s'estima en una quantitat impressionant de més de 400 milions de dòlars (uns 365 milions d'euros). Taylor Swift ha acumulat la seva fortuna a través de la seva carrera musical excepcional, gires mundials reeixides, contractes de gravació lucratius i empreses empresarials. Però sobretot perquè, com Madonna, ha volgut autogestionar-se la seva fortuna i mirant al detall qualsevol contracte firmat.

Segons dades del lloc web Billboard, Taylor Swift va vendre 3,5 milions de discos de vinil el 2023 als Estats Units. Si es compara amb tots els vinils venuts aquest any, una mica menys de 50 milions, això representa el 7% de les vendes. És a dir, un de cada quinze vinils venuts aquest any va ser un projecte de la popstar.  Sens dubte, és l'estrella del pop més popular del món i, per tant, un caixer automàtic increïble. Sobretot des que als Estats Units el vinil ha tornat a ser el format físic més popular. Des del 2022, les vendes de vinils han tornat a superar les de CD al país.

El seu propi segell discogràfic

Amb 34 anys, Taylor Swift ha signat importants acords de publicitat i patrocini amb marques conegudes, fet que ha contribuït a la seva fortuna. Es va convertir en ambaixadora d'empreses com Apple, Diet Coke i AT&T, augmentant la seva visibilitat i els seus ingressos. En paral·lel, Swift ha invertit en diverses empreses i és propietària d'una sèrie de propietats immobiliàries de luxe. Aquestes inversions van ajudar a diversificar les seves fonts d'ingressos. A més, s'ha convertit en una figura influent de la cultura popular. La seva notorietat i compromís amb els seus fans van obrir oportunitats per a diversos projectes i negocis, consolidant la seva fortuna. En combinar totes aquestes fonts d'ingressos, Taylor Swift ha aconseguit acumular una immensa fortuna al llarg de la seva carrera, establint la seva posició com una de les artistes més reeixides i influents de la indústria musical.

Però la gran diferència que ha marcat respecte de les altres cantants és el seu propi segell musical, Big Machine Label Group, on va signar artistes emergents. El negoci es va vendre, generant ingressos importants i desfent-se de les grans productores que també, fins aleshores, es quedaven una part del seu pastís. Pel que fa als ingressos digitals, també podem destacar que Taylor Swift és l'artista més escoltada a Spotify el 2023 al món, amb més de 26.000 milions d'escoltes en un any.

Guitarres, tecnologia i documentals

Això ha fet que explorés en altres camps com les empreses tecnològiques i start-ups. Ha mostrat interès per les innovacions tecnològiques, donant suport a les empreses que tenen potencial per transformar la indústria. De la mà d'Apple TV produeix documentals i projectes exclusius, ampliant la seva presència a la indústria de l'entreteniment; ha llançat la seva pròpia línia de perfums i fragàncies. També ha col·laborat amb marques de moda per crear col·leccions de roba, demostrant la seva influència en la indústria de la moda i la bellesa. I fins i tot té la seva pròpia línia de guitarres acústiques en col·laboració amb una empresa de renom. Aquest negoci va afegir una altra dimensió a la seva marca personal i a la seva passió per la música.

El personatge traspassa qualsevol dimensió. L'èxit principal el recull dels Estats Units i, en segon lloc, d'Europa. Margaritis Schinas, vicepresidenta de la Comissió Europea, va explicar el gener del 2024 que esperava que la cantant animaria els joves a votar a les eleccions europees, que estan plenes d'abstencionisme. "Realment espero que algú del seu equip de mitjans segueixi aquesta conferència i li pugui remetre la nostra petició", va argumentar Schinas en un recent debat sobre les eleccions del mes de juny a la Unió Europea.

El seu efecte no és menor per allà on passa. Les ciutats que acullen els concerts de Taylor Swift no es queden al marge en termes de beneficis econòmics. A la primera cita de la gira a Seattle, els hotels van registrar uns ingressos rècord de 7,4 milions de dòlars. A Minneapolis, el cap de setmana de gira va generar gairebé 6 milions de dòlars en ingressos, més que els 2,7 milions habituals. Les últimes sis dates de la gira a Los Angeles van aportar 320 milions de dòlars a la ciutat, segons el Centre de Treball i Economia de Califòrnia. Per tot plegat, Taylor Swift ja ha entrat en el selecte grup dels multimilionaris.