Banc Mediolanum, l'entitat financera espanyola del grup italià Mediolanum, s'ha marcat noves fites per a 2023, després de tres anys amb una activitat marcada per la pandèmia, la guerra d'Ucraïna i la inestabilitat dels mercats internacionals. El banc que presideix Carlos Tusquets augura un augment en el nombre de clients -similar com a mínim al 12% registrat l'any passat- que li permeti aquest any elevar fins als 10.000 milions el volum de recursos gestionats el 2022 (8.906 milions, amb una caiguda del 0,9% respecte dels nivells de 2021).

El conseller delegat, Igor Garzesi, ha explicat aquest dimarts que l'entitat augmentarà la captació de nous clients, però persegueix, especialment, que la meitat dels 208.710 dipositants actuals confiïn a Mediolanum la seva operativa financera global, "que ens tinguin com el seu banc de referència", ha dit. Segons Garzesi, l'increment en el nombre de clients va venir marcat el 2022 per "la capacitat dels assessors financers del banc -family bankers- que configuren la xarxa de 1.620 professionals dedicats a orientar als particulars sobre la gestió dels seus estalvis". En cinc anys, haurien de disposar de 3.000 family bankers, per arribar els 390.000 clients a Espanya. "L'òptim és que cada assessor atengui a a tot estirar uns 130 clients", ha apuntat. La xarxa d'assessors es complementa amb 338 empleats per als serveis centrals de l'entitat, que no té xarxa d'oficines i treballa en col·laboració amb Banc Santander i Correus per als clients que necessiten realitzar alguna operació presencial i encara que sí que disposa d'uns 80 punts d'atenció a tot Espanya perquè els seus assessors contactin amb la clientela.

El 2022, el banc va tancar l'exercici amb un benefici net de 30 milions d'euros, un 117% més que l'any anterior, i uns ingressos de més de 141 milions, amb un creixement anual del 17,1%. Va registrar alhora una xifra "rècord", segons Garzesi, a la cartera creditícia fins als 1.209 milions, un 14% més, amb un nivell de morositat "baix" del 0,48%.

L'entitat, que va arribar a Espanya a través de la compra de la banca privada Fibanc, l'any 2000, ha anat ampliant els seus serveis i, a més de la gestió de dipòsits, inversions i línies de finançament, ofereix una gamma d'assegurances en col·laboració amb Mapfre i Generali, des de 2019. "Tenim un model de relació personal amb els clients -sempre particulars, mai empreses- amb la plataforma digital que canalitza el 98% de l'operativa global, i es complementa amb els family bankers, que són la columna vertebral del banc," ha comentat.

"La nostra ràtio de solvència està és del 16,01%", ha exposat el president Carlos Tusquets, i "tenim un nivell de liquiditat del 612%, sis vegades el que determina el Banc Central Europeu". Tant Tusquets com Garzesi han coincidit a augurar que el Banc Central Europeu (BCE) continuarà pujant els tipus d'interès mentre "no pugui reconduir la inflació a tipus propers al 2%". "Fins que no es corregeixi la inflació, els tipus i l'Euríbor continuen augmentant", ha afegit el conseller delegat, que ha sumat la invasió russa d'Ucraïna a l'equació, ja que, segons ell, el seu final|finalitat ajudarà a canviar l'entorn macroeconòmic.

Així mateix, ha assegurat que és "inevitable" que les entitats bancàries comencin a remunerar els dipòsits dels seus clients, ja que, en les seves paraules, l'entorn ha d'adequar-se a la realitat actual. En aquest sentit, han destacat que aquest any han llançat per als seus clients un dipòsit a 3 mesos remunerat al 3% i un altre a 6 mesos amb un tipus d'interès del 4%, des d'una inversió mínima de 3.000 euros. "La situació s'anirà equilibrant entre l'actiu i el passiu de la banca, en el seu conjunt", ha dit Garzesi.

Quant a les turbulències als mercats provocades pels problemes de diverses entitats financeres, el director comercial de Banc Mediolanum, Salvo La Porta, ha tret ferro a la incidència per a la banca europea de la crisi del banc regional Silicon Valley Bank i també de Credit Suisse, entitat suïssa que ha recordat que arrossegava problemes des de fa anys.

Banco Mediolanum va ser una de les entitats que a la tardor del 2017 va decidir traslladar la seva seu social fora de Catalunya, en aquest cas a València, per salvaguardar els interessos dels seus clients i "garantir la connexió" amb la UE amenaça d'una declaració unilateral d'independència a Catalunya. Amb tot, va mantenir la seva seu fiscal i operativa a Barcelona, però malgrat el transcurs dels anys no veu "un motiu per donar la volta enrere", ha dit el conseller delegat.