L'economia espanyola va créixer entre abril i juny un 0,5%, la qual cosa suposa una dècima menys que en el trimestre anterior, però una dècima més de l'avançat inicialment, segons les dades de Comptabilitat Nacional publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'avenç interanual del PIB es va situar en el segon trimestre en el 2,2%, dos punts per sota del registrat en el primer trimestre, però quatre dècimes per sobre de l'estimat prèviament (1,8%), a causa de la pèrdua de manxa del sector exterior.

L'activitat econòmica es va veure impulsada en el segon trimestre de l'any per un creixement més gran del consum respecte al trimestre anterior, en tant que la inversió, encara que va augmentar, ho va fer menys que en el primer trimestre. Les exportacions i importacions, per la seva part, van entrar en taxes negatives en contrast amb l'avenç que van experimentar entre gener i març.

En concret, el consum de les llars va créixer un 0,9% entre abril i juny, sis dècimes més que en el primer trimestre, en tant que la despesa pública va avançar un 1,6%, davant el retrocés del 0,5% del trimestre previ. La inversió, per la seva part, va trepitjar una mica el fre i va registrar un creixement trimestral entre l'abril i el juny de l'1,9%, davant l'avenç del 3,1% del trimestre precedent, amb la inversió en habitatge creixent al 3,6%, dos punts més que entre gener i març.

L'evolució de la demanda nacional en el segon trimestre contrasta amb el comportament del sector exterior. Les exportacions van baixar un 3,2% trimestral i les importacions van mostrar una contracció del 2,1%, davant els avenços del 4,6% i del 4,1%, respectivament, que van registrar en el primer trimestre de l'exercici.

El PIB a preus corrents va aconseguir en el segon trimestre la seva xifra més elevada de la sèrie històrica, amb 362.400 milions d'euros, la qual cosa suposa 859 milions d'euros més que en el trimestre anterior (+0,2%) i 29.092 milions més que en el mateix trimestre de 2022 (+8,7%). Segons Estadística, en índex de volum encadenat, l'economia espanyola va superar el nivell prepandèmia en el tercer trimestre de 2022.

Modera el seu avanç interanual pel sector exterior

En termes interanuals, el PIB va créixer en el segon trimestre un 2,2%, davant el 4,2% del primer trimestre. És la taxa interanual més moderada des del primer trimestre de 2021.

Segons Estadística, la demanda nacional va aportar 2,3 punts al creixement del PIB interanual en el segon trimestre, xifra un punt superior a la del trimestre precedent, mentre que la demanda externa va restar una dècima, 2,9 punts menys que en el trimestre anterior.

Les dades de l'INE d'aquest divendres incorporen diferents revisions en la sèrie del PIB publicada des de 2020. En concret, Estadística ha revisat a l'alça el PIB de deu trimestres, entre ells el del primer trimestre d'enguany, que ha quedat situat en el 0,6%.

Així mateix, en coherència amb la revisió de dades publicada dilluns passat, l'INE ha elevat les taxes interanuals d'onze trimestres, ha revisat a la baixa el d'un i ha deixat intactes les dades de dos trimestres.

Dilluns passat, Estadística va revisar a l'alça el creixement de l'economia espanyola en 2022, des del 5,5% al 5,8%, per l'aportació més gran de la demanda externa, i va elevar del 5,5% al 6,4% l'evolució del PIB en 2021.

El consum familiar es modera i la inversió i la despesa pública acceleren

D'acord amb les dades de l'INE, el consum de les llars va moderar el seu creixement interanual quatre dècimes en el segon trimestre, fins al 2,2%, mentre que la despesa pública va accelerar el seu avanç interanual gairebé tres punts, fins al 4,1%, el seu major augment en dos anys.

La inversió també va trepitjar l'accelerador en registrar un creixement interanual del 2%, enfront de l'estancament que va experimentar en el primer trimestre. En sentit contrari, les exportacions i importacions van mostrar taxes interanuals negatives, amb caigudes del 0,8% i del 0,4%, respectivament, en contrast amb els increments del 9,6% i de l'1,9% del primer trimestre.

L'ús de l'economia, en termes d'hores treballades, va pujar un 1,5% en el segon trimestre respecte al trimestre anterior, taxa 1,1 superior a la dels tres primers mesos de l'any. En termes interanuals, el nombre d'hores efectivament treballades va retrocedir vuit dècimes, fins a l'1%.

Per part seva, els llocs equivalents a temps complet es van incrementar un 3% interanual, sis dècimes més que en el primer trimestre, la qual cosa suposa que en un any s'han creat 576.000 llocs de treball equivalents a temps complet.