El Govern llançarà "ben aviat" un registre únic digital per a pisos turístics que permetrà identificar els allotjaments turístics il·legals. Ho ha anunciat el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, en la inauguració del Consell Executiu de l'ONU Turisme. Portals com Airbnb hauran "de compartir les seves dades" en una plataforma digital, ha dit el socialista.

"Això permetrà a les comunitats detectar a aquells allotjaments que de manera il·legal s'anuncien com a turístics sense complir la normativa", ha dit Hereu, que ha defensat que és "necessari" canviar el model turístic perquè sigui "respectuós" amb els entorns urbans. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha apostat també per una "reconversió" del sector turístic.

La nova aplicació coincideix amb l'anunci d'Hereu de presentar un full de ruta de l'Estratègia de Turisme Sostenible el 2030, que presentarà en el Consell Espanyol de Turisme (CONSETUR) que s'ha de convocar en les properes setmanes. "Com a país líder internacional en matèria turística, estem convençuts que la transformació del model turístic és necessària per garantir un turisme més responsable, inclusiu i resilient davant els desafiaments globals", ha dit Hereu, que ha destacat que el turisme mundial ha recuperat el 97% de la seva activitat prèvia a la pandèmia.

"Volem maximitzar les aportacions positives del turisme i minimitzar els efectes no desitjats", ha afegit Hereu, que creu que el turisme ha de servir "a la convivència, a la cohesió social i al benestar de les destinacions i els seus residents: en definitiva, fer realitat la triple sostenibilitat social, econòmica i mediambiental".

A la inauguració de la 121 reunió del Consell Executiu de l'ONU Turisme, que s'ha celebrat en parc empresarial World Trade Center de la capital catalana, han assistit, a més del ministre Hereu, l'alcalde Barcelona, Jaume Collboni, i el secretari general de l'ONU Turisme, Zurab Pololikashvili. Hereu ha aprofitat la cita per subratllar el compromís d'Espanya amb la cooperació multilateral, i el desig de l'Executiu der continuar treballant i buscant solucions als reptes globals a què s'enfronta el turisme en els propers anys.

El Consell Executiu és el consell d'Administració de l'ONU Turisme i és el responsable de garantir que aquest organisme de Nacions Unides dugui a terme el seu treball i s'ajusti al pressupost. Es reuneix almenys dues vegades a l'any i està compost per membres elegits per l'Assemblea General. Com a país amfitrió de la seu de l'ONU Turisme, Espanya té un lloc permanent en el Consell Executiu.