La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, ha subratllat que la construcció d'habitatges de lloguer social s'ha elevat a 24.964, xifra que supera en un 25% el compromís amb la Unió Europea, finançades amb els ajuts de 1.000 milions d'euros del pla de recuperació.

L'objectiu inicial del govern espanyol eren els 20.000 habitatges, però gràcies als 211 acords firmats amb les comunitats i entitats locals, aquesta xifra s'acosta als 25.000 habitatges, ha explicat Rodríguez, que ha presentat al Consell de Ministres un informe sobre l'estat d'execució dels Fons PRTR relacionats amb el pla de rehabilitació i regeneració urbana.

Més de 100 milions deduïts per rehabilitació

Així mateix, ha assegurat que el 2022 les deduccions fiscals per actuacions de rehabilitació es van estendre a 57.247 declaracions, assolint una deducció de 108,5 milions d'euros, la qual cosa suposa una mitjana de deducció de 1.900 euros per declaració presentada.

Quant al programa de rehabilitació d'edificis públics, dotat de 1.080 milions d'euros, el grau de compliment és del 56,95% respecte als 290.000 m2 rehabilitats compromesos amb Europa i que s'estan analitzant. A més, quant a la inversió en rehabilitació de barris, programa dotat amb 3.420 milions, s'han firmat més de 285 actuacions, que suposen 841 milions d'euros.

Pel que respecta a la rehabilitació residencial d'habitatge, el ministeri té un total de 197.349 actuacions acceptades i 317.509 en estudi. En total, 514.858 actuacions amb què esperen aconseguir i fins i tot superar el compromís amb la Unió Europea, de 410.000 actuacions.

El govern espanyol s'havia marcat com a objectiu millorar l'antiguitat del parc d'habitatge a Espanya i les qualificacions energètiques; augmentar el ritme de rehabilitació per arribar a l'objectiu de 300.000 per any el 2030; incrementar el parc públic d'habitatge de lloguer per alinear-lo a la mitjana europea del 9% o incrementar la qualitat residencial i la seguretat jurídica.

Crida per incrementar l'oferta d'habitatge

Durant la seva intervenció, la ministra d'Habitatge ha fet una crida a les diferents administracions públiques, particulars i sector privat per incrementar l'oferta d'habitatge assequible en venda i de lloguer de manera que els ciutadans no hagin de destinar-hi més del 30% de la renda.

Referent a això, ha incidit en la necessitat d'incrementar l'oferta, la disposició de sòl disponible i ha anunciat que aquesta setmana mantindrà una trobada amb el sector per compartir aquesta preocupació. Rodríguez, que no ha volgut fer una estimació encara de l'efectivitat de l'índex de preus del lloguer en 140 municipis catalans atesa la seva recent aplicació, ha assegurat que sí que ha tingut bona acollida per part de la ciutadania.

Atents a la postura europea sobre lloguer de temporada

D'altra banda, la ministra ha afirmat que els lloguers de temporada són objecte de treball i que estan molt atents a la normativa europea, ja que el problema dels mercats tensats és compartit a molts dels països del nostre entorn.

Per això, des d'Espanya estan atents a la discussió al Parlament Europeu respecte al mercat de lloguer temporal abans d'afrontar la seva disposició en aquest sentit, ja que els apartaments turístics estan generant molta tensió en les comunitats autònomes.