El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha convocat a les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA dijous vinent, 15 de febrer, enmig de les protestes que manté el sector a Espanya des de fa més d'una setmana. El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha informat aquest dimarts de la convocatòria de la reunió, que es farà a la seva seu a Madrid. El ministre es va reunir amb les tres organitzacions divendres abans de començar les mobilitzacions, encara que va insistir que l'encontre no tenia res a veure amb l'anunci de les protestes, segons font d'Asaja.

Fa vuit dies que els agricultors i ramaders espanyols es manifesten en nombrosos punts del país, en protesta per les polítiques europees i la crisi del sector. A ells, s'ha sumat una part del sector pesquer i en les pròximes hores o dies, podran afegir-se més sectors del mar, com els pescadors. A més, està previst que demà es reuneixi el Ple de l'Observatori de la cadena alimentària, amb representació de totes les baules d'aquesta, des del camp a la indústria, la distribució i els consumidors.

En l'anterior reunió, Asaja, COAG i UPA ja van informar Planas de la seva intenció de mantenir el seu calendari de mobilitzacions amb què reclamen un "ambiciós" pla de xoc que reculli mesurades tant en l'àmbit europeu, com per part del Govern espanyol i de les comunitats autònomes. Agricultors i ramaders reclamen per tot el territori preus dignes i justos per a les seves produccions, una menor burocràcia en la nova Política Agrícola Comuna (PAC) i que es modifiqui i ampliï la Llei de la Cadena Agroalimentària per prohibir les pràctiques deslleials perquè els preus dels agricultors cobreixin els costos de producció. Aquesta reunió amb els representants de les associacions agràries arriba també després que el president del Govern, Pedro Sánchez, anunciés al Congrés dels Diputats que es reforçarà la llei de la cadena alimentària, amb la qual es prohibeixen les vendes a pèrdues.

Agricultors i ramaders prossegueixen aquest dimarts amb les seves jornades de protesta, que dura ja més d'una setmana, tallant l'accés al polígon alimentari de Mercabarna a Barcelona o el Port de Santander, protestant a les portes de la Fira Internacional de Maquinària Agrícola (FIMA) que se celebra a Saragossa, mentre que està previst que aquest dimecres es concentrin i protestin davant de Mercamadrid, el centre logístic alimentari més gran d'Espanya.

Observatori de la Cadena alimentària

La reunió de dijous amb les organitzacions agràries es produeix un dia després que el sector primari, supermercats, distribució i indústria i Govern tornin a establir-se a la mateixa taula sota l'Observatori de la Cadena Alimentària, en el que s'analitzaran l'evolució dels preus del camp a la taula. En concret, els preus dels aliments s'han multiplicat per fins a nou en passar del camp fins a la taula durant el mes de gener passat, en un context marcat per l'alça de la inflació i l'impacte de la sequera a les produccions, segons dades de l'Índex de Preus en Origen i Destí dels aliments (IPOD) que mensualment elabora l'organització agrària COAG.

Així, els alls van multiplicar per 5,56 el seu cost, des de la cotització en el camp fins al preu de venda al públic a les botigues, en passar de cotitzar a 1,18 euros per quilogram en origen per vendre's en destí a una mitjana de 6,56 euros per quilo. Per la seva part, les llimones costaven en els lineals de les botigues un 880% més que el preu pagat als agricultors en el camp, és a dir 9,8 vegades per sobre, en marcar una cotització de 0,20 euros per quilo en origen i vendre's en destí a una mitjana d'1,96 euros. Igualment, els preus dels plàtans es van revalorar 8,33 vegades del camp a la taula, passant dels 0,27 euros en origen fins als 2,25 euros en el punt de venda al públic, mentre que les taronges van multiplicar el seu preu per 5,26, en passar d'un preu de 0,39 euros per quilo a l'agricultor 2,05 euros al consumidor.

Multiplicat per 4,17

En general, els productes agrícoles van multiplicar al tancament de gener el seu preu per 4,17 des de la cotització en el camp fins al preu de venda al públic en els lineals, mentre que els derivats de la ramaderia (pollastre, porc, conill o ous) ho van fer per 3. En concret, el preu del quilogram de vedella va passar de 5,45 euros en origen a 21,03 euros per quilo en els punts de venda al consumidor, és a dir, un 286% més, mentre que en el cas del bé, el seu preu es va multiplicar un 4,1% més, passant dels 4,68 euros del quilo en origen els 19,21 euros en destí, la qual cosa suposa 310% més. D'aquesta manera, l'IPOD de productes agraris i ramaders publicat per COAG es va situar durant el mes de gener en 3,92.