La Generalitat va captar 880 milions d’euros d’inversió estrangera el 2023. Es tracta d’un 42% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica, que comença l’any 1985. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ho ha anunciat aquest dijous de la mà del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos.

En total, durant l’any passat es van materialitzar 112 projectes d’inversió d’empreses estrangeres, un 19% més que el 2022, i es van superar per primera vegada el centenar de projectes. Aquestes inversions van suposar la creació de 4.533 llocs de treball, un 31% més que el 2022. Es tracta del balanç de Catalonia Trade&Investment, la unitat d’Inversió i Empreses Estrangeres d’ACCIÓ, l’àrea responsable de l’atracció i gestió d’inversions estrangeres de la Generalitat. El titular d’Empresa i Treball ha destacat que són “xifres extraordinàries, de rècord, que demostren com n'és, de competitiva Catalunya a l’entorn empresarial, que els inversors internacionals confien en el nostre país i que tenim tots els ingredients perquè es puguin fer inversions amb garanties i amb potencial de creixement”. Per Torrent, “les xifres d’inversió estrangera ens ajuden a posicionar-nos a escala internacional i a acompanyar les transformacions de model econòmic i empresarial del país”.

Si s’analitza en períodes més amplis, el volum d’inversió atret per ACCIÓ els últims cinc anys (2019-2023) arriba als 2.955 milions d’euros, un 90% més que el quinquenni anterior (2014-2018). En aquests darrers cinc anys, s’han creat prop de 20.000 llocs de treball (19.154) gràcies a les inversions de multinacionals a Catalunya, un 23% més que el quinquenni anterior.

Digitalització i sostenibilitat

Aquest 2023, el 67% de la inversió estrangera captada (592 milions d’euros) va ser de tipus industrial, una de les principals prioritats del Departament d’Empresa i Treball, atès que les "les economies industrials són més innovadores, estan més internacionalitzades, són més productives i generen una ocupació més estable i de més qualitat", ha defensat Torrent. Sectorialment, destaquen els projectes d’inversió d’empreses de l’àmbit de la tecnologia (26% del total de projectes), les ciències de la vida (14%), l’automoció i mobilitat (12%), els videojocs (11%) i l’alimentació (10%).

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha assegurat que “estem immersos en un procés de transformació del model productiu i de diversificació de les inversions, com demostra el nombre de projectes greenfield o dels que contribueixen a la transformació verda i digital de les empreses”. Castellanos ha afirmat que “Catalunya té un mix molt atractiu per decidir establir-s’hi, ja que combina factors com la facilitat d’accés a la tecnologia i la innovació, la capacitat de captació de talent local i internacional, la situació geogràfica i la qualitat de vida per a l’activitat empresarial”.

Diversificació dels projectes

Pel que fa a l’origen d’aquestes inversions, per primera vegada es va superar el llindar dels trenta països diferents. Els països des d’on es van materialitzar més projectes van ser els Estats Units (21% del total), França (13%) i el Regne Unit (9%).

D’altra banda, dels 112 projectes d’inversió estrangera que es van materialitzar el 2023, un 42% eren de tipus greenfield, és a dir, d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya, i el 58% restant eren empreses que ja estaven establertes al país i que van ampliar inversions o en van fer de noves.