Foment del Treball i Pimec, patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, han pactat una llista unitària a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona, per ocupar les cadires que els atorga la llei en el Ple de la Cambra. Cada organització empresarial proposa tres membres que determinaran qui són els 6 representants del pròxim Ple de la Cambra, d'acord amb el normativa vigent d'aplicació en el procés electoral per a la renovació dels òrgans de govern de la Cambra.

Segons estipulen els reglaments, 6 cadires de les 60 que constitueixen el ple de la Cambra de Barcelona són per a les patronals, de manera que no se sotmeten a sufragi. En les últimes eleccions de l'any 2019, del pacte patronal, van sortir 4 representants per a Pimec i 2 per a Foment del Treball. En aquest cas, el recorregut ha estat diferent i ambdues patronals han decidit repartir-se les cadires per assegurar-se una representació més igualitària i no incórrer en sorpreses. D'aquesta manera, Pimec tindrà 3 i Foment unes altres 3 més, al 50% cada una d'elles.

Foment ha presentat a Anna Cornadó, CEO de Copisa, Ignasi Marull, soci director de PWC, i Eloy Planes, president executiu de Fluidra. Pimec, per la seva part, presenta a Emma Gumbert, sòcia fundadora d'Emma Gumbert, Martina Font, directora corporativa de Font Packaging Group, i Miquel Martí, president i conseller delegat de Moventia.

Un acord diferent del 2019

Hi ha ball de cadires respecto les últimes eleccions del 2019. Així doncs, des de Pimec, dos dels quatre anteriors marxen i són José María Torres, fundador del Grup Numintec; i Emili Rousaud, conseller delegat de Factor Energia. I es mantenen Anna de Quirós i Martina Font. Pel costat de Foment del Treball surt Jaume Roura, actual president de l'UPM i Fecavem, i sí que continua Anna Cornadó.

La situació d'ara és molt diferent de la de fa quatre anys. Llavors, Pimec i Foment es van arribar a acusar mútuament de falta d'entesa per presentar una única llista conjunta en una situació que van arribar a titllar d'error estratègic per la banda de Pimec, mentre que Foment va defensar que l'objectiu era preservar la independència dels seus candidats. Ara, és molt diferent i es presentaran amb un pacte de llista per a les eleccions que se celebraran del 15 al 20 de setembre.

Reticències de l'actual presidència

Un cop s'ha donat a conèixer l'existència d'aquesta proposta unitària, la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha assegurat que veu "bé" l'acord entre Foment i Pimec per als sis membres del plenari que els correspon proposar, si bé també ho ha titllat de "curiós", ja que aquestes dues organitzacions acostumen a "discutir" entre elles, en resposta a les preguntes dels periodistes durant una roda de premsa que tenia lloc a la institució. Roca ha subratllat que, tenint en compte que d'aquestes sis cadires també en pot sortir escollit el futur president de la Cambra de Comerç, no és del tot apropiat que no s'hagin de sotmetre també a sufragi, com passa amb la resta dels 52 llocs de l'òrgan de govern de la cambra.

Repartiment de cadires

En total, el plenari de la Cambra de Comerç de Barcelona està compost per 60 membres: aquests 6 representants elegits a proposta de les organitzacions empresarials, 2 elegits per les empreses que facin més aportació econòmica a la institució i els altres 52 s'elegeixen per sufragi universal. Les pròximes eleccions estan convocades per després de l'estiu, entre el 15 i el 20 de setembre.

Es pot recordar que en aquestes votacions s'elegirà la majoria dels membres del plenari, aquests 52. I aquesta entesa també ve motivat per aquesta pugna on competeix la llista independentista Eines de País, que avui donarà a conèixer la seva candidatura, i una altra candidatura que ha configurat l'establishment empresarial, inicialment liderada per Josep Santacreu, exconseller delegat de DKV.