Any nou, però la política monetària serà la mateixa, almenys als Estats Units. El Fons Monetari Internacional (FMI) ha recomanat a la Reserva Federal dels Estats Units que "mantingui el rumb" en la seva política monetària. La subdirectora de l'organisme, Gita Gopinath, creu convenient que la Fed continuï elevant els tipus d'interès en els primers compassos del nou curs.

"Si observes els indicadors al mercat laboral i si analitzes els components de la inflació, com l'IPC dels serveis, crec que està clar que encara no hem girat la cantonada quant a la inflació", va comentar la subdirectora en una entrevista al Financial Times. Els Estats Units, amb la Reserva Federal com a veu cantant, han estat un dels països que ha fet una política més restrictiva contra la inflació.

Els Estats Units tenen els tipus d'interès sobre el 4,25%

La Fed va ser un dels principals bancs centrals que va començar a elevar les taxes d'interès més ràpidament. De fet, al tancament de l'anterior curs, els Estats Units compten amb uns tipus d'interès del 4,25%, nivell màxim des de gener de 2008. Alhora, l'IPC nord-americà ha anat cedint terreny a poc a poc. Els States mantenen una taxa d'inflació del 7,1%. Malgrat que ha anat caient des del 9,1% que mantenien el juny passat, la cota continua sent elevada i dista del que la Reserva Federal busca, que és el 2%.

És per això pel que la Fed ha deixat clar que farien les pujades de tipus que fossin necessàries fins que la inflació s'ubiqués en els nivells desitjats. Encara que els oradors de l'organisme es van decantar en l'última reunió per rebaixar el ritme de les pujades, tots coincideixen que les noves alces s'han de donar el 2023.

En la mateixa línia, Gopinath, subdirectora de l'FMI, considera "important" que l'organisme central dels Estats Units "mantingui una política monetària restrictiva" fins que hi hagués una "disminució molt definida i duradora de la inflació" que fos evident en els salaris i sectors no relacionats amb aliments i energia.

Set pujades de tipus consecutives el 2022

La premissa és clara, tant de l'FMI com de la Reserva Federal: cal mantenir el discurs hawkish. La Fed no ha sortit del seu full de ruta des de març del passat exercici, quan van començar a elevar els tipus d'interès. Després d'aquesta primera pujada n'han vingut sis més, les quals han deixat la taxa d'interès sobre el 4,25%. L'organisme liderat per Powell no ha replegat veles en tot l'any, i, tret de l'última pujada, la qual va ser de 50 punts bàsics, la Fed ha arribat a elevar els tipus en 75 punts bàsics fins i tot en quatre ocasions consecutives.

Tot això amb els tambors de recessió sonant més fort que mai. Fins i tot això, per a la subdirectora del Fons Monetari Internacional la principal preocupació en relació amb el comportament de la inflació procedeix de la resiliència mostrada pel mercat laboral nord-americà. La taxa d'atur del país americà ronda mínims històrics, i l'escassetat de treballadors contribueix a impulsar augments salarials que dificulten a la Reserva Federal el seu objectiu d'un IPC al 2%.

Aquestes declaracions arriben alhora de la revelació de les minutes de l'última reunió de tipus de la Fed. En elles pot notar-se que el discurs agressiu contra la inflació es manté, però totes les autoritats presents van coincidir que el banc central havia de rebaixar el ritme de les pujades. La Fed elevar controlar el cost del crèdit per controlar la inflació, però d'una forma més gradual.

Rebaixar l'IPC, però de manera controlada

L'estratègia implica disminuir l'IPC, això no obstant d'una forma controlada i sense assumir riscos que puguin posar l'economia nord-americana en perill. "La majoria dels participants van posar èmfasi en la necessitat de mantenir la flexibilitat i les opcions d'adoptar una postura més restrictiva", segons les minutes de la reunió de la Fed. Això deixa la porta oberta a què la Reserva pugui portar a cabiró noves pujades de tipus, però de 25 punts bàsics.

Sigui com fos, l'FMI recomana a la Reserva Federal que mantingui la postura restrictiva contra la inflació en els mesos vinents. Malgrat que l'IPC va disminuint, els Estats Units encara mantenen cotes elevades. D'aquí que, fins i tot la rebaixa del ritme de les pujades de tipus, la institució liderada per Jerome Powell segueixi obcecada a elevar les taxes d'interès en les primeres reunions de 2023. La primera d'elles tindrà lloc del 31 de gener a l'1 de febrer.

Europa tardarà més a rebaixar l'IPC

A Europa, tot sembla indicar que, com en els Estats Units, els tipus d'interès continuaran pujant. La subdirectora de l'FMI, Gita Gopinath, espera que l'ajustament monetari s'estengui per més temps que el de la Fed. Es pot destacar que el BCE va començar a pujar els tipus d'interès quatre mesos després que la Reserva Federal.

"Som mirant bé cap a 2024 abans que comencem a veure que la inflació s'apropa a l'objectiu del BCE", comenta l'economista. Europa va tancar el 2022 amb els tipus d'interès més elevats des de desembre de 2008, entorn del 2,50%. Després de quatre pujades de tipus, dues d'elles de 75 punts bàsics, tant De Guindos com Lagarde van deixar clar que continuarien elevant la taxa d'interès el temps que fos necessari.