El lloguer s'ha disparat amb la inflació i les condicions dels bancs són, cada vegada més restringides, per demanar una hipoteca. Ara bé, per dur a terme aquesta operació s'han de tenir en compte diferents aspectes i, sobretot, els canvis vigents en la llei, tant el que marca el govern d'Espanya com el de Catalunya.

Fixa't en l'IPC

Per exemple, les ajudes al lloguer per a joves o les generals són indispensables per fer les consultes pertinents. Un dels aspectes més rellevants és que, tal com s'indica a la Disposició final 6a de la llei publicada al BOE, l'actualització dels preus dels lloguers deixarà d'estar vinculada a l'IPC i s'actualitzaran de la manera següent: durant el 2023: l'actualització del preu del lloguer serà d'un màxim del 2%. Durant el 2024: les actualitzacions dels lloguers es veuran limitades a un màxim del 3%. A partir del 2025: per al gener del 2025 es crea un nou índex de referència pel qual s'actualitzaran tots els lloguers i que serà més estable i inferior a l'IPC. En aquest cas, s'ha de mirar molt bé el percentatge que marca el contracte.

Preus finals topats

Un altre dels grans canvis és que, segons la Disposició final primera, part 3, els preus dels lloguers dels nous contractes, independentment de si són de grans o petits propietaris, estaran regulats i topats. Per exemple, si un habitatge tenia un contracte de lloguer per 1.000 euros mensuals, al nou contracte el preu del lloguer no podrà superar aquests 1.000 euros més l'augment corresponent a l'índex en vigor (2% el 2023, 3% el 2024 i per definir segons el nou índex a partir del 2025). Així, si es realitzés un nou contracte el 2023, el preu no podrà superar els 1.030 euros mensuals. 

Com es reparteixen les despeses?

En darrer terme, la nova normativa preveu a l'apartat 1 de l'article 20 que "les despeses de gestió immobiliària i les de formalització del contracte seran a càrrec de l'arrendador". Per tant, ja no us poden demanar aquest cost addicional. Així doncs, un cop s'inicia el lloguer, què paga cadascú? El propietari de l'habitatge s'encarrega de pagar aspectes com la comunitat de veïns, l'IBI, les assegurances de la casa, entre d'altres. I l'inquilí pagaria els subministraments d'ús de l'habitatge, com l'aigua, el gas, la llum o Internet. En el cas d'haver-hi una avaria en un habitatge, tal com indica la Llei d'Arrendaments Urbans, l'arrendador (propietari) està obligat a realitzar, sense dret a elevar per això la renda, totes les reparacions que siguin necessàries per conservar l'habitatge en les condicions d'habitabilitat per servir a l'ús convingut.

Altres consells

En darrer terme, pel que fa a consells, és important posar-se un filtre de preu a l'hora de fer una selecció dels pisos que visitaràs i potencialment podries llogar. Alguns experts estimen que el millor és posar un màxim del 33% dels ingressos obtinguts mensualment com a límit per al lloguer (i mai més del 40%). Conèixer el preu mitjà de la zona és també un factor bàsic, ja que et permetrà negociar amb el propietari detalls sobre el lloguer mensual del pis i, per tant, et pot ajudar a estalviar en el lloguer de l'habitatge. I pregunta quins són els subministraments de l'habitatge, quines coses van per a l'electricitat i quines per al gas. Per exemple, la calefacció. Descobrir quants subministraments hauràs de pagar pot ajudar a fer càlculs sobre l'import, ja que en tots hauràs de pagar un mínim.