La Fundació de Caixes d'Estalvis (Funcas) preveu una moderació de la taxa d'estalvi de les llars i estima que tornarà "exactament" a la mitjana històrica del 6,7% en proporció de la renda disponible l'any que ve. Des de la Fundació, es va detectar un repunt durant la primera part de l'any de la taxa d'estalvi, fonamentalment perquè les llars han considerat necessari tornar préstecs de manera anticipada per a, d'alguna manera, esmorteir l'impacte de la pujada de l'euríbor sobre els seus costos financers. No obstant això, el director de Conjuntura i Estadística de Funcas, Raymond Torres, considera que aquesta tendència "no continuarà".

Les projeccions de Funcas indiquen que la taxa d'estalvi de les llars, mesurada segons la renda disponible, torni exactament a la mitjana històrica del 6,7% l'any que ve, davant el 8,2% previst per a aquest 2023 o el 7,6% registrat el 2022. Així, se situaria exactament en la mateixa taxa mitjana registrada entre 2014 i 2019 (6,7%), que està per sota de l'anotada durant els anys de la crisi financera (entre el 2008 i 2013) quan va assolir el 8,8%.

Renda disponible

Des de Funcas han detectat una acceleració en el creixement de la renda disponible de les llars en termes nominals, que va créixer un 12,2% interanual en el segon trimestre (després de l'11% en el primer), sent les taxes més elevades de la sèrie històrica.

Aquestes xifres són degudes, segons Funcas, al creixement de les remuneracions i de les prestacions socials, fonamentalment pensions, que més que compensen l'augment en el pagament d'interessos. Tot això porta que la taxa d'estalvi continuï actualment en registres molt elevats, situant-se en el segon trimestre en la xifra més alta d'un segon trimestre de tota la sèrie, excloent 2009 i els anys de la pandèmia, 2020 i 2021, caracteritzats pel fenomen, del sobreestalvi.

L'increment de l'estalvi ha servit per tornar préstecs, han assegurat des de Funcas. Alhora, el deute del sector privat continua reduint-se, com ve fent-ho de manera ininterrompuda després de l'acabament dels efectes de la pandèmia en el primer trimestre de 2021. De fet, en el segon trimestre, el deute consolidat per a les societats no financeres se situa en el 66,6% i la de les llars i institucions privades sense finalitats de lucre al servei de les llars (ISFLSH) en el 49,9%, sent les xifres són les més baixes dels últims vint anys.

Consum de les llars

Quant al consum de les llars, des de la Fundació preveuen que es recuperarà a finals d'aquest any, en l'últim trimestre d'aquest 2023, i se situaria en el nivell prepandèmia. Malgrat això, des de Funcas han advertit que l'any que ve hi haurà un menor impuls de la normalització del turisme i els acords de recuperació de poder adquisitiu dels salaris, amb el seu corol·lari en termes de renda disponible de les cases i consum privat. Així, es preveu que el deflactor del consum privat registrarà una lleugera desacceleració, des del 3,9% aquest any fins al 3,6% el 2024.