Viatjar continua sent un dels passatemps favorits per part dels espanyols. El 2022 s'han tornat a evidenciar les ganes i el gust dels viatgers establerts a Espanya per moure's d'un costat a un altre. Alhora, i atenent les estadístiques que difon aquest dimarts l'INE, els viatgers residents en Espanya continuen preferint allotjar-se en hotels per davant d'altres opcions que, potser, són més econòmiques. Tot això en un context marcat per la pressió inflacionària, que es tradueix en una alça dels costos. De fet, tal com informen des de l'ens públic, els espanyols es van deixar en estades hoteleres 23.103 milions d'euros, un 46% del total de la despesa en viatjar el 2022.

Durant el passat curs, els espanyols van desemborsar 50.292 milions d'euros en viatges, un 54,6% més amb relació a 2021, tal com indiquen les últimes dades difoses per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En total, els viatgers residents d'Espanya van realitzar 171,4 milions de viatges, un 19,9% més respecte al tancament de 2021.

Els espanyols viatgen més que el 2021 i gasten 2.000 milions més que l'any prepandèmia

Malgrat que el context macroeconòmic no va ser falaguer durant l'anterior curs, els viatgers van tornar a demostrar les seves ganes de moure's d'un costat a l'altre després de la pandèmia, la qual va impedir els turistes a viatjar. El 2022, comptant que l'economia ha estat més atapeïda, s'ha viatjat prop d'un 20%. Però a més d'això, i fruit dels sobrecostos, el desemborsament dels espanyols ha estat major respecte a 2021, apropant-se als 50.300 milions d'euros.

Aquesta xifra de despesa per viatjar dels turistes residents en Espanya va superar gairebé el 2.000 milions a la del 2019, any anterior a la pandèmia. A l'esmentat exercici, el desemborsament per viatjar va superar els 48.000 milions d'euros, encara que el 2022 es van completar gairebé 20 milions de viatges menys respecte a l'any de prepandèmia. Aquesta equació respon a la pressió inflacionària que, avui dia, es continua manifestant a tots els sectors i, sobretot, en el turisme i en les altres indústries relacionades. Durant el passat exercici es van fer menys viatges, però la despesa va créixer en 2.000 milions respecte a 2019.

El turista espanyol prefereix moure's per Espanya abans que sortir a l'estranger

Quant a les pernoctacions d'aquests viatges, aquestes van superar els 745,8 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement superior al 19% en termes interanuals. A més d'això, el 90,6% dels viatges va tenir com a destí principal Espanya, mentre que el 9,4% dels moviments es van realitzar a l'estranger.

Els espanyols han elevat el ritme dels viatges, fins i tot estant en una tessitura delicada en el que a economia es refereix. Tal com informo ON ECONOMIA, els hotelers han elevat els preus el 2022 i esperen fer-ho el 2023, ja que el marc econòmic continua obligant aquestes companyies a alçar els preus per suportar les despeses més grans. Una cosa similar ocorre en el lleure, on la despesa per persona per menjar, visitar llocs icònics... ha crescut en els últims anys. Malgrat això, els turistes espanyols mantenen les ganes per moure's, una cosa que pot respondre que encara s'assegui els factors negatius de la pandèmia, la qual va obligar el turisme a cessar les seves operacions per complet de forma temporal.

Un altre exemple que aclareix el bon ritme del turisme espanyol és que els viatges pel país ibèric dels residents van sumar més d'un 81% de les estades, i el 70,5% de la despesa total, amb un desemborsament diari de 58 euros. D'altra banda, i en una línia ascendent, en els viatges empresos per espanyols a l'estranger es van acumular un 18,4% de les pernoctacions, i el 29,5% de la despesa total. Els residents d'Espanya que van viatjar fora del país es van deixar uns 108 euros diaris.

Els viatges per negocis, els més cars, i els hotels, l'allotjament preferit

Atenent les estadístiques que ofereix l'INE aquest dimarts, els viatges per negoci i motius professionals són els que més diners han obligat el turista a gastar, amb un desemborsament mitjà per persona superior als 480 euros i una despesa mitjana diària de 121 euros. El segueixen els viatges per lleure, esbarjo i vacances, que xifren una despesa mitjana, per persona de 340 euros i un desemborsament diari de 75 euros. Aquests últims són els que acumulen a prop del 60% del total de la despesa en viatges dels espanyols, amb prop de 30.100 milions d'euros.

Quant a l'allotjament, les estades en hotels segueixen sent les que més diners obliguen els viatgers a gastar, amb 23.103 milions d'euros, el que suposa prop d'un 46% del desemborsament total. Li segueixen la resta de mercats, on es troben l'arrendament d'apartaments, o els populars arbnb... que van suposar un 23,3% del total de la despesa, uns 11.720 milions d'euros. El restant és causat per la despesa en el que l'INE anomena allotjament 'no de mercat', el qual va suposar més de 15.000 milions d'euros, un 30,8% del total de la despesa.