Espanya demanarà a Brussel·les ampliar la denominada 'excepció ibèrica' fins a almenys finals del 2024. Així ho ha avançat aquest dilluns la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera. La idea de l'Executiu és mantenir aquesta mesura amb un límit similar a l'actual, d'entre 45 i 50 euros per megawatt hora (MWh).

Es tracta del mecanisme que topa el preu del gas per a la generació d'electricitat a fi d'abaratir el preu de la llum, una mesura que ha aconseguit el seu objectiu al llarg dels mesos des de la seva aplicació. En aquest sentit, l'excepció ibèrica aplicada a Espanya i Portugal des del passat 15 de juny ha limitat el preu del gas a 40 euros/MWh durant els sis primers mesos. A partir d'aquest nivell, s'incrementarà en 5 euros/MWh al mes fins al pròxim mes de maig, data en la qual finalitza la vigència de la mesura.

La ministra de Transició Ecològica ha destacat aquest dilluns en declaracions a Antena 3 que fins que no es produeixi definitivament la reforma de la regulació del mercat elèctric a Europa, Espanya pretén continuar beneficiant-se de l'excepció ibèrica, a causa que els tràmits a Brussel·les poden trigar molt temps.

"Presentarem a la Comissió propostes per a la modernització del sistema elèctric, però també l'extensió de l'excepció ibèrica, més enllà de maig del 2023, fins que duri aquesta crisi i fins que no s'hagi actualitzat la regulació europea (...) Ens agradaria que (el límit al gas) es quedés en l'entorn més baix possible, 45 o 50 euros MWh, i que es pugui prolongar almenys fins al final del 2024", ha indicat la vicepresidenta tercera.

Així mateix, Ribera ha explicat que els "vaivens" en el preu de la llum depenen molt del gas que es necessita per produir, de manera que quan hi ha molta generació d'energia renovable, els preus cauen, però quan es necessita més gas per produir electricitat, els preus pugen. És per això que ha insistit en la necessitat de modificar el sistema elèctric europeu per reduir la volatilitat en el preu de l'electricitat i abaratir-la.

Aquest abaratiment s'ha aconseguit a Espanya, segons ha apuntat la ministra, gràcies en part a algunes de les mesures adoptades, com les rebaixes fiscals i la 'solució ibèrica'. D'aquesta manera, Ribera confia que les mesures dutes a terme en els últims mesos, juntament amb el debat sobre la modernització del sistema elèctric europeu, contribueixin a donar "estabilitat" als preus al llarg d'aquest any.

Reduir la dependència del gas

D'altra banda, Ribera ha subratllat que l'evolució dels preus de l'electricitat s'ha vist afavorida a la tardor i principi de l'hivern per les suaus temperatures, la qual cosa ha contribuït que els magatzems de gas estiguin plens en la immensa majoria del territori europeu o en l'entorn del 85% o el 90%.

És per això que Europa encara la segona meitat de l'hivern i el principi de la primavera "en molt bones condicions", i que ha de preparar-se per al que pugui passar la pròxima tardor, ha destacat la ministra. "La solució de fons", ha insistit, és reduir el més ràpid possible la dependència europea del gas, apostant per la transformació del sistema energètic i per més recursos propis i energies renovables.

Tanmateix, malgrat que les temperatures hi han ajudat, la meteorologia no, ja que, segons ha precisat Ribera, la falta d'aigua ha obligat a produir "molta més electricitat" per garantir el subministrament elèctric a Portugal o donar suport als consumidors francesos. "Hem hagut de fer servir més gas del que normalment haguéssim necessitat malgrat que el nostre consum intern ha baixat de manera important", ha explicat.

Quant a l'augment de les importacions de gas procedents de Rússia, Ribera ha assenyalat que les compres de gas natural liquat al país presidit per Vladimir Putin estan lleugerament per sobre de la mitjana. En aquest sentit, ha assenyalat que la situació s'ha produït de vegades perquè ha estat necessari desviar els vaixells que el transportaven per ajudar el manteniment de les regasificadores al nord d'Europa i també perquè Europa no ha adoptat una decisió coordinada respecte a la importació de gas procedent de tercers països.

En aquest sentit, Ribera creu que, a mesura que es garanteixi el subministrament, serà "més fàcil" que els estats membres puguin arribar a un acord per acabar amb les importacions de gas rus. "Com menys depenguem de qualsevol producte procedent de Rússia, inclòs l'urani enriquit i el carbó, millor (...) Cal aconseguir una importació zero de qualsevol matèria primera procedent de Rússia en aquest moment", ha destacat la vicepresidenta.

Respecte a la pujada de la tarifa d'últim recurs (TUR), Ribera ha recordat que es va limitar el seu creixement trimestral a no més del 5%, el que ha permès als seus perceptors "portar millor" que el preu del gas s'hagi disparat. A tot això s'ha sumat un tractament fiscal especial per als consumidors amb aquesta tarifa o s'ha ampliat perquè es puguin sumar altres col·lectius, com les comunitats de propietaris.

El Consell de Ministres ho debatrà aquest dimarts

Per la seva part, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Consell de Ministres debatrà aquest dimarts la proposta de reforma del mercat elèctric que Espanya enviarà a la Unió Europea. D'aquesta manera ho ha comunicat Sánchez en la inauguració aquest dilluns de la VII Conferència d'Ambaixadors que se celebra a Madrid, tal com recull EFE.

En aquest sentit, el president del govern espanyol ha assenyalat que la proposta que enviaran a Brussel·les tindrà un doble propòsit. El primer serà el de facilitar el desplegament de les energies renovables, que són les que ha dit que garantiran l'autonomia energètica "davant el xantatge de Putin".

El segon propòsit, ha assegurat el president, és que hi hagi un repartiment equitatiu de rendes entre consumidors i productors d'energia en una situació de crisi i tensió als mercats de matèries primeres. Amb aquesta proposta de reforma del mercat elèctric el que farà Espanya és exportar solucions constructives, com ha dit que va ser també l'excepció ibèrica que han dut a terme fins ara tant Espanya com Portugal.

El president del govern espanyol també ha avançat que en la primera reunió del seu gabinet aquest any s'aprovarà un reial decret per regular la participació en quatre projectes d'hidrogen verd que liderarà Espanya a la UE. Sobre aquesta matèria, Sánchez ha precisat que Espanya liderarà quatre de les onze iniciatives d'aquest tipus a tota la UE. A més, ha assenyalat que aquests quatre projectes inclouen subvencions provinents dels fons europeus per un total de 74 milions d'euros.