El Ministeri de Seguretat Social, que dirigeix José Luis Escrivá, manté la seva proposta d'ampliar el període de càlcul de la pensió dels actuals 25 anys a 30, amb el descart dels dos pitjors. És a dir, fixar la pensió amb els millors 28 anys de cotització. Així ho ha fet saber en la reunió mantinguda aquest dijous amb els agents socials a la taula que negocia la segona part de la reforma de les pensions. Escrivá desafia d'aquesta forma als sindicats, però també a Unidas Podemos que, en veu de Yolanda Díaz, ministra de Treball i portaveu dels morats en el Govern, s'oposa a ampliar el còmput a 30 anys.

Abans de la reunió, el secretari general de CC.OO., Unai Sordo, ha recalcat la posició del sindicat sobre l'ampliació del període de còmput de les pensions que planteja la Seguretat Social i ha insistit que es tracta d'"una mesura que no és necessària en aquest moment". "No és que no estiguem en condicions d'acordar, és que no estem ni per la feina de negociar", ha dit Sord sobre aquesta proposta.

Sordo ha explicat que el rebuig del sindicat es basa, a més, que la proposta del Ministeri no és una recomanació del Pacte de Toledo i manca, per tant, del consens parlamentari. "Hi ha un element que està distorsionant la negociació i és el que té a veure amb l'increment de càlcul de la base reguladora de la pensió. Com ja hem explicat en més d'una ocasió, aquesta no és una matèria en la qual estiguem d'acord i no hi ha consens polític. No existeix una recomanació del Pacte de Toledo que ens citi a incrementar el període de càlcul de la base reguladora. Pensem que aquesta mesura no és necessària i pensem que no hi ha consens polític ni social per treure-la endavant", ha subratllat.

CEOE no comparteix el model d'Escrivá

Per la seva part, el president de CEOE, Antonio Garamendi, ha afirmat aquest dijous que no comparteix ni "la pressa" ni el model que proposa el ministre José Luis Escrivá per reformar el sistema de pensions a Espanya. A preguntes dels periodistes a Burgos, ha afirmat que ara "sembla que hi ha pressa de temps per aprovar el que el ministre digui, però CEOE se'l va citar per a una reunió el 12 de setembre i una segona aquesta mateixa setmana". "És una mica més seriós i no es pot modificar amb urgència". informa Efe.

Pensions dels més joves

El Ministeri ha defensat en la reunió d'aquest dijous que estendre el període de còmput de la pensió a 30 anys, eliminant els dos pitjors, "protegeix millor les pensions dels nous entrants en el mercat de treball davant de carreres laborals menys lineals", la qual cosa cada vegada es dona amb més freqüència, segons EP citant fonts del departament d'Escrivá. Durant la reunió d'aquest dijous, el Govern ha comunicat a sindicats i empresaris que recopilarà les propostes que han realitzat a la taula de negociació. De moment, els ha citat de nou per al dilluns 12 de desembre.

La proposta que el Ministeri d'Escrivá va traslladar dilluns passat a CC.OO., UGT, CEOE i Cepyme com a punt de partida per a la negociació contemplava l'ampliació progressiva del període de càlcul de la pensió de 25 a 30 anys entre 2027 i 2038. Durant aquells 12 anys, el període de càlcul s'ampliaria a raó de cinc mesos per any, podent escollir el treballador els tres mesos més favorables a la seva cotització i descartar-ne dos.

Cinc mesos per any

Així, per exemple, el 2027, any en què arrencaria aquest procés progressiu d'extensió del període de càlcul, aquest assoliria els 25 anys i cinc mesos; el 2030 seria de 26 anys i vuit mesos, i el 2038 assoliria els 30 anys, però amb el descart dels dos pitjors anys cotitzats, la pensió es calcularia amb 28 anys de cotització.

Així mateix, al document presentat dilluns passat als agents socials, i al que ha tingut accés EP, el Govern planteja la possibilitat de vincular l'evolució de les bases màximes de cotització al criteri de revalorització de les pensions, és a dir, a l'IPC interanual mitjà dels dotze mesos anteriors a desembre, més un increment addicional anual d'1,154 punts entre 2025 i 2050.

Així, entre 2025 i 2050, es proposa que siguin les lleis de Pressupostos de cada any les que fixin la pujada de les bases màximes tenint en compte els paràmetres anteriors (l'IPC i l'alça addicional d'1,154 punts). En cas que la inflació mitjana que es pren com a referència per pujar les pensions sigui negativa, s'aplicarà únicament l'increment addicional d'1,154 punts.