La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha reconegut que en els últims deu anys s'han comunicat, per part de les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social, 1.053 casos de malalties mentals que tenen origen exclusiu en l'activitat laboral o que s'han vist agreujades per l'esmentada activitat.

Així, Saiz ha assegurat que incorporar a la llista de malalties professionals els trastorns de salut mental relacionats amb el treball és un "compromís" en el qual el Govern està treballant en el marc del diàleg social.

"És un compromís de l'acord de coalició d'aquest Govern per a la present legislatura. Ens hem compromès a actualitzar el catàleg de malalties professionals avaluant amb especial atenció a la prevenció de riscos psicosocials", ha assegurat la titular de Seguretat Social durant la seva compareixença en el Senat aquest dimarts.

D'aquesta manera, ha respost a la pregunta de la senadora de Bildu, Idurre Bideguren Gabantxo, sobre les mesures que està prenent el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions per reconèixer com a malalties professionals els danys derivats de l'exposició a riscos psicosocials.

Saiz ha recalcat que és "en el marc del diàleg social" on s'abordarà aquesta qüestió per trobar entre "tots" la millor solució, ja que aquest procediment també implica el Ministeri de Treball, al Ministeri de Sanitat i a la Comissió Nacional de Seguretat i Salut en el treball, entre altres entitats.

Així mateix, ha reconegut que els països membres de la Unió Europea, entre els quals es troba Espanya, s'han compromès a enviar Eurostat informació respecte a aquest tema per a un "exercici pilot" que l'oficina europea d'estadística està realitzant, ja que no hi ha un marc harmonitzat a nivell europeu sobre malalties professionals.

No obstant això, ha reconegut que en aquesta "reduïda llista" en la qual està treballant Eurostat, les malalties mentals no estan incloses.

"En definitiva, estem prenent mesures per avaluar els riscos psicosocials a nivell del grup de treball i també compartint amb la resta d'Estats membres de la Unió Europea les dades que disposem per avançar en un enfocament global de la salut mental d'Espanya de les persones treballadores", ha conclòs Saiz.