La Comissió Europea calcula que l'economia espanyola creixerà un 1,9% el 2023, situant-se cinc dècimes per sobre la previsió d'hivern, per sobre de l'1,1% que es preveu a l'eurozona i l'1% del conjunt de la Unió Europea, mentre que la previsió de creixement d'Espanya es manté en el 2% per a 2024.

Així mateix, Brussel·les redueix la previsió de la inflació espanyola fins al 4% per al present exercici, quatre dècimes per sota del descens que Brussel·les auguraven el febrer per a 2023, mentre que puja tres dècimes la previsió de reducció, fins al 2,7% per a 2024.

Aquesta xifra se situa, a més, per sota del pronòstic comunitari d'inflació, que es preveu que ascendeixi al 6,7% a tota la Unió Europea per a 2023 --davant l'anterior previsió del 6,4%-- i fins al 3,1% el 2024, també tres dècimes per sota de les previsions de febrer. El creixement previst en les previsions d'hivern per a 2023, de l'1% a la UE i de l'1,1% a la zona de l'euro, és superior en dues dècimes en ambdós casos, al de les previsions d'hivern, mentre que la taxa de creixement per a 2024 puja també una dècima, situant-se en l'1,7% i l'1,6% per a la UE i la zona de l'euro, respectivament.

"Espanya és un dels països europeus que més creixerà"

Des del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital han destacat que aquestes noves previsions de Brussel·les van "en línia" amb les revisions que estan efectuant els principals organismes nacionals i internacionals en les últimes setmanes. "Espanya serà un dels països europeus que més creixerà el 2023, la qual cosa li permetrà liderar el creixement entre les principals economies de la zona euro per tercer any consecutiu," ha posat en relleu el Departament que dirigeix Nadia Calviño.

A més, el ministeri també ha apuntat que, segons les previsions, l'ocupació mantindrà també el seu dinamisme durant 2023 i 2024, amb creixements superiors a la mitjana de la zona euro, "el que permetrà continuar reduint la taxa d'atur".

La Comissió Europea preveu també que Espanya sigui un dels països amb menor inflació d'Europa el 2023 i que es continuï reduint al llarg de 2024, una cosa que, segons el Govern espanyol, afavorirà "la competitivitat de les empreses i l'economia espanyola".

Deute públic

Respecte al ritme de reducció de les ràtios de deute públic, es preveu que la relació entre el deute i el PIB disminueixi a la majoria dels països de la Unió Europa, encara que Espanya es troba entre els sis Estats membre en els quals es vaticina que el deute sigui superior al 100% del PIB a finals de 2024, juntament amb Bèlgica, Grècia, França, Itàlia i Portugal. 

En concret, Brussel·les augura un 110,6% per a 2023 i un 109,1% per a l'any següent a l'economia espanyola, mentre que la mitjana de l'eurozona serà del 90,8% i del 99,9%, i al conjunt de la Unió Europea serà del 83,4% i del 82,6%.