Espanya preveu reforçar els projectes estratègics (PERTE) amb uns altres 26.300 milions d'euros procedents de les transferències i els préstecs de la UE contemplats a l'addenda al Pla de Recuperació, que inclou 7.700 milions en transferències addicionals i 84.000 milions en préstecs.

La vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño, que ha portat l'addenda al Consell de Ministres aquest dimarts, ha explicat en la roda de premsa posterior que els 7.700 milions addicionals en transferències aniran als onze PERTE ja en marxa, així com al llançament del nou PERTE per a la descarbonització industrial.

Aquest nou PERTE s'aprovarà la propera setmana en Consell de Ministres amb una dotació de 3.100 milions entre transferències i préstecs, i inclourà "un compartiment especialment destinat a la indústria gas intensiva".

Aquest nou PERTE, juntament amb el PERTE Xip i el d'energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzemament (ERHA) seran els que més recursos addicionals rebin per la seva rellevància en per a la transició energètica i l'autonomia estratègica.

Els préstecs prolongaran el cicle d'inversió fins a 2026

Els 84.000 milions en préstecs, que es rebran a mesura que s'executin les fites i objectius associats, es canalitzaran a través de dotze fons que permetran prolongar l'actual cicle d'inversió en els propers anys.

En concret, es crearà un nou fons de 20.000 milions per canalitzar els préstecs als projectes i inversions sostenibles de les Comunitats Autònomes.

Addicionalment, l'ICO canalitzarà fins a 15.000 milions en préstecs per finançar inversions verdes de les empreses i reforçar el suport financer a les pimes per millorar les seves competitivitat en un nou marc econòmic de sostenibilitat.

També es preveu la creació d'instruments financers per donar suport a inversions socials i en l'àmbit audiovisual.

Els préstecs procedents de la Comissió Europea donaran accés a un finançament sostingut a un menor tipus d'interès que l'obtinguda pel Tresor Públic i amb terminis llargs d'amortització.

L'addenda inclou un programa de 30 reformes complementàries a les ja desplegades que donen compliment a les recomanacions específiques per a Espanya en el marc del semestre europeu.

A més, l'addenda contempla|preveu els gairebé 2.600 milions que corresponen a Espanya del nou mecanisme "REpowerEU" per accelerar les inversions en el desplegament d'energies renovables, l'emmagatzemament i el desenvolupament ple de l'hidrogen verd, així com en eficiència energètica.

Impacte econòmic i social del pla de recuperació

L'execució del Pla de Recuperació juntament amb l'addenda permetrà incrementar el nivell de PIB fins a 3 punts percentuals de mitjana cada any fins a 2031.

Calviño ha explicat que el Pla ha assolit el 2022 "la velocitat de creuer", amb un ritme de convocatòries mensuals d'ajuts i licitacions de més de 2.000 milions.

Segons ha dit, de tots els fons executats a través de convocatòries ja s'han resolt 22.000 milions, dels quals 18.700 milions corresponen a convocatòries de l'Estat i 3.400 milions, de comunitats autònomes

D'altra banda, el Consell de Ministres ha aprovat quatre acords que sumen un total de 920 milions d'euros per a la realització de projectes de recerca científica i per a la contractació de personal investigador.

En concret, més de 625 milions es destinen a projectes dirigits a fomentar l'avanç del coneixement científic i la cerca de solucions als desafiaments de la societat; 126 milions, a la convocatòria del programa Ramón y Cajal per a finançar 494 contractes per a personal investigador; gairebé 150 milions, a la convocatòria de contractes predoctorals per a la formació de doctors, i 15 milions a la convocatòria Torres Quevedo per a la contractació de doctors en empreses.

També en l'àmbit científic, el Govern ha aprovat el Pla "La ciència i la innovació al servei de la societat", l'objectiu de la qual és aconseguir una major cohesió de l'ecosistema de ciència i innovació. La iniciativa inclou 15 mesures que mobilitzaran un pressupost aproximat de 1.200 milions d'euros en 2023.