El preu dels combustibles, pels aires. El gasoil afronta l'última operació tornada de l'estiu, sent pràcticament un 12% més car que a començaments d'estiu, després d'haver encadenat dos mesos de pujades setmanals de forma ininterrompuda, i la gasolina puja més d'un 7%. Així, omplir ara un dipòsit mitjà amb gasoil d'automoció costa 10 euros més que al començament de l'estiu i 7 euros més si es proveeix amb gasolina, segons les dades actualitzades aquest dijous del Butlletí Petrolier de la Unió Europa (UE), que inclou els preus de venda al públic a més d'11.400 estacions de servei a Espanya entre el 22 i el 28 d'agost.

El preu mitjà de la gasolina a les estacions espanyoles és d'1,721 euros el litre, mentre que el gasoil costa 1,612 euros, un 0,7% més en ambdós casos que una setmana abans. Ambdós carburants encadenen vuit pujades consecutives al juliol i agost, per assolir així el preu més alt des de principi d'any. Amb aquests preus, la gasolina se situa en valors que no s'assolien des del 25 juny de 2022, en plena crisi energètica per la invasió russa d'Ucraïna, lluny del rècord d'aquest carburant (1,941 euros el litre), si bé per llavors encara estava en vigor el descompte de 20 cèntims per litre aprovat pel Govern.

95 milions de desplaçaments

En el cas del gasoil, el seu preu es troba a nivells semblants als de febrer, quan es van arribar a pagar pràcticament 1,7 euros per litre de carburant, lluny també del seu rècord d'1,9 assolit el juny de 2022. Els carburants continuen pujant en un estiu en què s'hauran dut a terme uns 95 milions de desplaçaments de llarg recorregut. El pròxim cap de setmana serà l'última gran operació tornada, per a la qual la Direcció General de Trànsit (DGT) espera 6,8 milions de desplaçaments.

L'última rebaixa d'aquest any en la gasolina i el gasoil es va produir durant la setmana del 27 de juny al 3 de juliol, quan va tenir lloc la primera operació sortida de l'estiu. Des d'aquesta última baixada, ambdós carburants han encadenat vuit pujades setmanals consecutives: El gasoil s'ha encarit més d'un 11,8 i la gasolina un 7,1%. L'últim mes, aquests combustibles han pujat més d'un 4,3% en el cas de la gasolina i d'un 7,3% el gasoil.

Si es compara amb els preus assolits en la mateixa setmana de fa un any, en la qual s'aplicava el descompte del govern espanyol, la gasolina és gairebé un 8% més cara que llavors, mentre que el gasoil encara se situa en un preu més barat que fa un any, concretament un 4,16%.

El preu dels carburants i el seu preu

Però, més enllà de la crisi energètica per la invasió russa d'Ucraïna, per què apuja el preu dels carburants? Des de la Comissió Nacional de l'Energia destaquen diferents aspectes: des de la cotització del barril de petroli a l'augment o descens de la demanda, el canvi entre el dòlar i l'euro, els impostos o fins i tot la falta de competència entre les companyies petrolieres i distribuïdores que actuen a Espanya, segons ha denunciat repetidament l'esmentada comissió.

El cost de la gasolina puja un 25% des de començament d'any

En relació amb la primera setmana de l'any, la gasolina es paga ara un 24,4% més cara, mentre que el gasoil és un 10,4% més car que a començaments de 2023, quan va deixar d'aplicar-se el descompte de 20 cèntims per litre implantat pel govern espanyol. Malgrat aquests creixements consecutius durant tot l'estiu, encara els preus se situen lluny del rècord històric assolit el juny de 2022, ja que la gasolina i el gasoil costen un 11,3% i un 15,1% menys, respectivament.

Actualment, omplir un dipòsit tipus de 55 litres amb gasolina amb els preus de l'última setmana costa 94,66 euros, mentre que en el cas del gasoil, el preu és de 88,66 euros, el que suposa pagar 7,47 euros més que fa un any el cas del primer combustible i gairebé 1,50 euros menys en el del segon.