L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) subratlla que el conflicte desencadenat dissabte després de l'atac de Hamas a Israel no ha afectat ara per ara els fluxos de petroli, encara que sí que ha provocat una inflexió i un repunt de preus, i centrarà l'atenció dels mercats en el futur immediat.

Al seu informe mensual sobre el mercat petrolier publicat aquest dijous, l'AIE no modifica essencialment la seva previsió d'un mercat equilibrat, però adverteix que "la comunitat internacional continuarà centrada en els riscos per als fluxos" a l'Orient Mitjà, que suposen més d'un terç del trànsit marítim mundial de petroli.

Constata que el conflicte entre la milícia palestina i Israel "no ha tingut cap impacte directe en els fluxos de petroli", però també que el seu desencadenament va suposar un augment immediat de 4 dòlars per barril al mercat de futurs del Brent i que hi ha gran incertesa sobre el que podria ocórrer.

Fins aleshores, la cotització del Brent al mercat de futurs havia baixat 12 dòlars fins a 84 dòlars a començaments d'octubre, des d'un pic de gairebé 98 dòlars a mitjans de setembre davant d'un deteriorament dels indicadors macroeconòmics i alguns signes que els alts preus dels carburants estaven conduint a una "destrucció de demanda" als Estats Units.

L'AIE intervindrà si és necessari

Aquest organisme, que reuneix els principals països consumidors membres de la OCDE, assegura que continuarà vigilant de prop el mercat i "com sempre, està disposat a actuar en cas necessari" per garantir un proveïment suficient. Més enllà dels dubtes sobre els efectes d'aquesta nova crisi a l'Orient Mitjà, els experts de l'agència revisen lleugerament a l'alça les seves previsions sobre el consum mundial de petroli per a aquest any fins a una mitjana de 101,9 milions de barrils diaris, el que significa 100.000 barrils diaris més del que havien anticipat el mes passat.

De complir-se, això equival a un increment del consum de 2,3 milions de barrils respecte a 2022 i la Xina per si sola pesa un 77% d'aquest increment. La resta de la pujada es deu pràcticament de forma integral a altres països en desenvolupament, i en particular a l'Índia i el Brasil. A l'agost, la Xina va absorbir una xifra rècord de 16,9 milions de barrils diaris.

Segons les projeccions de l'AIE, els països de la OCDE (el món desenvolupat) tindran un creixement del consum marginal el 2023, de 70.000 barrils diaris, abans d'entrar en una fase de "declivi permanent" a partir de 2024, quan s'espera una caiguda de 380.000 barrils. Per al conjunt del món, la demanda de cru l'any vinent tindrà un augment de 880.000 barrils diaris, front a l'alça de 990.000 barrils que s'havia anticipat al setembre, la qual cosa es deu essencialment a l'increment més gran el 2023.

Pel que respecta a l'oferta, l'AIE espera que aquest any progressarà en 1,5 milions de barrils diaris i uns altres 1,7 milions el 2024 aportats essencialment per països que no pertanyen al càrtel format per la OPEP i els seus socis, al capdavant dels quals Rússia. El 2023, els Estats Units aportaran per si sol 1,3 milions de barrils diaris addicionals. L'any vinent de nou els Estats Units seran el gran protagonista. Juntament amb el Brasil, Guyana i el Canadà aportaran un 65 % d'aquests 1,7 milions de barrils addicionals.

Rússia no veu forts riscos i espera un augment de la demanda

El vice primer ministre de Rússia Alexander Novak, encarregat de les negociacions amb l'aliança OPEP+, ha afirmat avui que el mercat mundial del petroli no considera que la guerra entre Israel i el moviment islamista palestí Hamas generi forts riscos a la vista que el preu per barril torna a baixar. "Per descomptat, aquests conflictes afecten les avaluacions del mercat i les mateixes cotitzacions borsàries avaluen els riscos", va assenyalar durant un panell de la Setmana Energètica de Rússia.

"Els preus actuals als mercats mundials del petroli són una avaluació objectiva dels riscos que també es deriven del conflicte que s'està desenvolupant a l'Orient Mitjà", va afegir. Va explicar que, si els preus són més alts, llavors els riscos són més grans, però actualment el mercat avalua que, "ara per ara, els riscos probablement no siguin forts".

El vice primer ministre rus també va afirmar durant la seva intervenció que Rússia espera que la demanda de petroli augmenti en 2,4 milions de barrilesdiarios (b/d) el 2023, fins a un nivell rècord. Novak va augurar que el 2030 el consum haurà augmentat a entre 116 i 118 milions de b/d.

"Estem veient un augment en la demanda, aquest any serà rècord històric, si no comptem l'any 2020 com el moment de la recuperació (postcovid). Esperem un augment de 2,4 milions de barrils diaris en la demanda de petroli. Segons els experts, això continuarà: el 2030 el consum total de petroli serà de 116 a 118 milions de barrils diaris", va assenyalar.