La setmana passada va començar la campanya de la renda de l'any 2023 per via telemàtica i el termini màxim s'estendrà fins a finals de juny per declarar els ingressos obtinguts l'any 2023. Hi ha tres maneres per fer el tràmit: per internet, de manera presencial i per telèfon i aquí ens centrarem a fer-la per internet. 


Com fer la declaració de la renda pas a pas

 1. Primer de tot cal anar a la pàgina web de l'Agència Tributària i accedir a l'apartat de renda. En aquest lloc el contribuent pot trobar-hi les seves dades fiscals, obtenir el número de referència o registrar-se amb la Clau.
   
 2. Una vegada a dins, l'usuari ha d'identificar-se i, posteriorment, triar el tipus d'actuació: si és en nom propi o com a representant
   
 3. Una vegada s'obre l'expedient, és important revisar-lo perquè hi pot haver errors. Si se'n troben es poden modificar i és en aquest moment quan es pot escollir si la declaració es vol fer individual o conjunta
   
 4. De fet, si el treballador ja ha accedit a renda WEB en algun altre moment, en una finestra emergent s'informarà de l'existència d'una declaració anterior, que l'usuari podrà recuperar des de l'opció "continuar sessió". Si s'ha de fer per primera vegada, l'usuari en començarà una de nova incorporant les dades fiscals des de l'opció de "nova declaració". És en aquest punt quan l'usuari podrà escollir l'idioma en el qual vol fer la declaració. 
   
 5. Si ja s'ha presentat la declaració, el programa ho detectarà i donarà l'opció de rectificar (si cal) algunes dades a través de la pestanya "modificar la declaració presentada".
   
 6. Si es prem "continuar sessió", s'accedirà directament al "resum de declaracions". Des d'aquesta finestra l'usuari podrà seguir amb la incorporació de les dades i informació utilitzant el botó "apartat declaració" i si s'està d'acord amb el resultat, clica a "presentar declaració" en la modalitat que l'usuari desitgi: com a declarat, cònjuge o conjunta segons la situació més favorable. 
   
 7. Si es clica a "nova declaració", es carregarà la finestra amb les dades identificatives del declarant i la resta de declarants (si forma part d'una unitat familiar). Si es desitja que el programa solament calculi la declaració individual del declarant, clica la casella situada a la part superior. En cas de fer-la de manera conjunta, serà necessari prèviament tramitar l'autorització de les dades del cònjuge i dels fills que hagin obtingut rendes, mitjançant referència o la Clau. D'aquesta manera, l'usuari podrà comprovar quina és l'opció tributària més favorable i realitzar els càlculs corresponents a cada modalitat (conjunta o individual). 
   
 8. De nou, l'usuari podrà modificar o afegir informació a les dades reflectides i caldrà tenir en compte tots els detalls. Verifica les dades identificatives i "acceptar" a la part inferior. 
   
 9. Si algun dels contribuents no estigués obligat a presentar la declaració, s'indicarà mitjançant la finestra emergent. 
   
 10. En acceptar la finestra de dades identificatives, depenent de les dades fiscals, podrà mostrar-se un avís sol·licitant informació addicional per traslladar-les a la declaració. Afegeix la informació que calgui i aporta les dades addicionals requerides. 
   
 11. Una vegada superat aquest pas, l'usuari arribarà al resum de declaracions i des d'allà podrà seguir fent modificacions o bé presentar la declaració. 
   
 12. Després de clicar a presentar la declaració es podrà comprovar quin és el resultat per a cada modalitat i s'indicarà si falten algunes dades o no. L'usuari podrà consultar les notes d'incorporació amb informació més detallada a través del botó "veure dades fiscals". 
   
 13. Des de cada una de les declaracions es podrà descarregar un PDF amb la vista prèvia de la declaració de cada declarant o la conjunta, que no és apta per a la presentació, però pot servir com a consulta. Si s'està d'acord amb tota la informació l'usuari podrà clicar a "presentar declaració" i posteriorment a "validar". 
   
 14. Finalment, si el resultat de la declaració és una devolució, l'usuari podrà escollir la devolució per transferència. Per contra, també podrà renunciar-hi en favor del Tresor Públic. Si la declaració té com a resultat un ingrés, haurà de marcar si el vol fraccionar en dos pagaments o no i seleccionar el mètode de pagament. 
   
 15. Una vegada efectuat aquest pas caldrà prémer a "acceptar" per presentar la declaració i posteriorment "conforme", "firmar i enviar".