No hi ha felicitat completa en els ajuts que ha anunciat el Govern en aquest 2023 d'eleccions municipals, autonòmiques i generals. Per a sorpresa de molts, el bo cultural de 400 euros per a aquells joves (primers votants) que l'any passat van complir els 18 anys s'ha de declarar en la Renda de 2022. Si no és en la pròpia, seran els seus progenitors els que hauran d'apuntar en la base imposable de l'impost –ja hi ha una casella a l'efecte en el Model 100, la 0323- la quantia de la qual han disposat els seus fills l'any passat. Rocío San Roman, assessora fiscal de Bankinter, concreta que només es declararà el consumit i la resta es farà en anys successius, encara que la durada d'aquest incentiu cultural té un any de vigència des que es va concedir. En reflectir-se com un guany de patrimoni en la base general de l'impost, l'impost aplicable oscil·la entre el 19% i el 47% depenent de la resta d'ingressos i segons els diferents trams impositius de les Comunitats Autònomes.

En no poques ocasions, les dificultats i tardança dels tràmits per aconseguir el bo cultural han impedit qualsevol despesa l'any passat, per la qual cosa s'acabarà reflectint en la declaració del pròxim exercici a presentar el 2024.

Per la seva part, l'expert de l'assessoria fiscal de Caixabank, Pedro Rodríguez Mateo, ha elaborat un saberut article sobre altres ajuts i el seu reflex en la declaració de l'IRPF que ara està en plena campanya. En ell, reflecteix la declaració dels 200 euros d'ajuda que el Govern va facilitar a les famílies més vulnerables per pal·liar els efectes en els preus de la guerra d'Ucraïna i que –a diferència del bo cultural- es va realitzar en un sol pagament. Rodríguez explica que les persones que hagin cobrat aquesta ajuda han de saber que tributa en l'IRPF. Encara que no se li practiqui retenció, sí que s'ha de comptabilitzar en la declaració de la renda 2022, ja que es considera un guany patrimonial no derivat de la transmissió a integrar a la base imposable general de l'impost.

Convé no oblidar una dada important: en la declaració de la renda 2022 només s'haurà d'incloure l'ajuda a la casella 0356 si s'ha cobrat durant l'exercici 2022. Si se sol·licita i cobra el 2023, aquesta ajuda s'haurà d'incloure en la declaració de la renda 2023, que serà la que es presenti el 2024. De fet, encara que la quantia és la mateixa, es tracta de dos ajuts diferents amb requisits diferents d'ingressos per poder beneficiar-se'n.

Bo de lloguer jove

El Bo de Lloguer Jove està regulat pel Reial Decret 42/2002, de 18 de gener, explica l'expert de Caixabank. Per norma general, es tracta d'ajuts de 250 euros al mes per a joves d'entre 18 i 35 anys que visquin de lloguer i compleixin determinats requisits.

Es concedeix per dos anys i pretén facilitar l'emancipació dels joves, ajudant-los amb el pagament del lloguer d'un habitatge o habitació.

Segons aclareix l'Agència Tributària, les quantitats percebudes com a Bo Lloguer Jove es veuen sotmeses a l'IRPF com a guanys patrimonials que s'integren a la base imposable general de l'impost, igual que succeeix amb les dues anteriors, excepte en el cas de beneficiaris amb especial vulnerabilitat.

En el cas d'aquesta ajuda, també s'haurà d'imputar a l'exercici en el qual s'hagi cobrat. Així, l'import rebut per aquesta ajuda el 2022 s'haurà d'incloure en la declaració de la renda 2022, que es presenta aquest mateix any. És a dir: si l'any passat un jove va rebre 2.500 euros per aquesta ajuda, haurà d'incloure aquest import en la base imposable general de la renda 2022 com a guany patrimonial no derivat de la transmissió (casella 0303).

Ajuts, això sí, que el ciutadà ha de declarar en els casos en els quals estigui obligat a presentar la Declaració de la Renda.