Iniciem l'any amb un panorama econòmic que ens recorda constantment l'increment dels preus. I malgrat que la inflació sembla estar sota control, els tipus d'interès es mantindran elevats per un temps. A més, hem acabem l'any 2023 amb unes taxes d'estalvi notablement baixes, al voltant del 6%. Tot apunta, doncs, que ens enfrontem a un any financerament incert amb moltes variables clau pendents d'estabilitzar-se.

L'inici de l'any és un moment on l'estalvi sol quedar en segon pla, però que ofereix l'oportunitat per reflexionar sobre les nostres finances. Marie Kondo destaca pel seu singular enfocament en l'organització i ordre a casa, però què dir sobre l'organització i l'ordre en les nostres finances personals? Desenvolupar hàbits financers saludables resulta tan crucial com mantenir la llar ordenada. A continuació, et presento cinc consells clau per aconseguir-ho.

El primer consell és tenir una bona planificació financera sobre com volem gestionar els nostres diners al llarg de l'any. Per a això, és essencial revisar amb deteniment les despeses de l'any anterior. Aquest exercici ens permetrà identificar despeses innecessàries, com subscripcions no utilitzades, que representen una font d'estalvi al final de l'exercici. A més, ens aportarà claredat sobre en quines àrees n'estem gastant més del que realment ens podem permetre. Aquesta avaluació detallada és un valuós exercici per prendre consciència de la direcció dels nostres recursos financers, facilitant-nos un control més gran sobre la nostra economia domèstica.

Es recomana destinar aproximadament el 20% dels nostres ingressos a l'estalvi. Apartar cada mes una part dels nostres ingressos en un compte específic funciona

El segon consell crucial per mantenir unes finances personals saludables és adoptar l'hàbit de l'estalvi. Sovint, seguim el patró de gastar primer i després guardar el que queda, la qual cosa sol ser poc o fins i tot gens. Per fomentar una gestió financera més sòlida, és essencial modificar aquest enfocament i apartar sistemàticament una porció dels nostres ingressos tan aviat com rebem la nòmina.

Amb l'objectiu d'aconseguir estabilitat financera, es recomana destinar aproximadament el 20% dels nostres ingressos a l'estalvi, evitant així dependre de préstecs o tercers. Encara que assolir aquest percentatge pugui semblar desafiador, representa una taxa que garanteix tranquil·litat a mitjà i llarg termini. Aquesta pràctica no només ens permetrà crear un fons d'emergència per a situacions com la pèrdua d'ocupació o crisis inesperades, sinó que també facilitarà l'estalvi per a imprevistos anuals.

Crear l'hàbit d'apartar automàticament una part dels nostres ingressos en un compte bancari específic mes a mes és una estratègia efectiva. Això no només ens ajuda a evitar la preocupació i angoixa de quedar-nos sense diners al final del mes, sinó que també s'alinea amb les recomanacions de l'Associació Americana de Psicologia (APA), que identifica la falta de diners com una de les principals causes d'estrès entre les persones. Adoptar l'hàbit de l'estalvi no només enforteix la nostra seguretat financera, sinó que també contribueix significativament al nostre benestar emocional.

Establir fites financeres concretes, com el dipòsit per a un habitatge, un cotxe nou o un viatge ens ajuda a tenir motivació i enfocament

I és molt probable que, una vegada revisades les nostres despeses de l'any anterior i decidit prioritzar l'estalvi abans de qualsevol despesa, no ens sentim completament motivats davant d'aquests canvis. Per aquesta raó, el tercer consell bàsic és establir metes financeres concretes. Definir objectius clars sobre quant volem estalviar i amb quin propòsit resulta fonamental perquè la renúncia a compres impulsives o despeses excessives a curt termini es vegi recompensada.

Establir fites financeres específiques, com estalviar per al dipòsit d'un habitatge, l'adquisició d'un cotxe nou, un viatge o qualsevol altra inversió significativa, ens ajudarà a tenir la motivació i enfocament necessaris. Aquests objectius no només ens permeten visualitzar les recompenses a llarg termini, sinó que també ens ajuden a veure el progrés i actuen com a recordatoris per veure per què som compromesos amb un canvi en la gestió dels nostres diners.

El quart consell, estretament vinculat a l'estalvi, se centra en la inversió. En l'últim any i mig, hem sentit constantment els desafiaments que implica una inflació elevada. Els preus han experimentat un augment accelerat, la qual cosa significa que per adquirir els mateixos béns i serveis, hem de pagar una quantitat de diners més gran. I encara que en comprovar el nostre saldo bancari durant l'estalvi sembli que mantenim la mateixa quantitat, la realitat és que, amb el temps, aquests diners van perdent el seu valor adquisitiu. Al llarg de quinze, vint o trenta anys, els nostres estalvis poden experimentar una depreciació significativa.

És necessari considerar l'opció d'invertir part dels nostres estalvis, especialment en pensar en la nostra jubilació i en la necessitat de comptar amb un capital que ens proporcioni una qualitat de vida en deixar de treballar.

Cal considerar l'opció d'invertir part dels nostres estalvis, pensant a comptar amb un capital que ens proporcioni qualitat de vida quan deixem de treballar

Prendre decisions informades sobre inversions pot ser clau per assegurar un futur financer sòlid i sens dubte, això requereix una base d'educació financera. Adquirir coneixements financers és el cinquè consell per fer canvis en la gestió de les nostres finances. Posseir coneixements en aquest àmbit ens capacita per prendre decisions informades, prescindint de la necessitat de delegar-les a tercers i ens permet invertir de manera adequada segons el nostre perfil i necessitats. Aquesta autonomia ens confereix control sobre els nostres diners, ajuda a evitar possibles estafes i ens encamina cap a la consecució de la independència financera.

No és necessari convertir-se en experts en inversions borsàries, sinó més aviat enfocar l'educació financera en l'adquisició d'habilitats per realitzar una planificació financera efectiva i comprendre els diferents tipus d'inversions disponibles en el mercat. Desenvolupar un criteri sòlid per avaluar el cost d'una inversió, valorar el seu rendiment i risc, així com dissenyar una cartera diversificada, són elements essencials i necessaris parell poder prendre decisions conscients òptimes.