Les patronals esclaten contra el govern d'Espanya per donar prevalença als convenis autonòmics sobre els estatals i pels canvis introduïts al reglament del Consell Econòmic i Social (CES) que haurà d'aplicar en un termini de tres mesos. CEOE, Cepyme i LLIGA han acusat a l'Executiu de "forçar" l'entrada en fòrums de diàleg a "actors afins als seus interessos" i de "trencar el diàleg social", després de la reforma del reglament de l'organisme per donar cabuda a organitzacions empresarials autonòmiques com Pimec. També Foment de Treball s'ha manifestat contra la mesura, acusant d'"autoritari" i "filibuster" el govern central.

En un comunicat conjunt, CEOE, Cepyme i LLIGA han assegurat que el govern "continua enfonsant en la deriva intervencionista" denunciada "fa molt temps" per la patronal espanyola en modificar "substancialment, de forma unilateral i per complir pactes polítics", l'espai de negociació "exclusiu i autònom" de les empreses i treballadors.

Les organitzacions critiquen els canvis al reglament del CES, així com la modificació de l'estructura de la negociació col·lectiva per donar prevalença als convenis col·lectius autonómicosy provincials dins del Reial Decret-llei per reformar el subsidi d'atur aprovat ahir en Consell de Ministres i publicat aquest dimecres al Butlletí Oficial de l'Estat. Una mesura que també han criticat els sindicats per dur-se a terme sense diàleg social.

En un comunicat, al qual també s'afegeix la Confederació Espanyola d'Associacions de Joves Empresaris (Ceaje), acusen al govern de tirar endavant la prevalença dels convenis autonòmics "saltant-se l'obligada consulta en el diàleg social, tal com mandata l'article 7 de la Constitució, de la mateixa manera que ha fet amb nombroses normes en els últims mesos", que soscava "de nou" l'autonomia de les parts, sense tenir per objectiu "l'interès general i la prosperitat econòmica del país".

D'aquesta manera, les patronals espanyoles han assegurat que, a la pràctica, aquesta mesura "atempta contra la unitat de mercat a nivell nacional" i va "en direcció contrària" precisament dels esforços que a nivell europeu s'estan desenvolupant per reforçar-la com a element fonamental de la futura competitivitat de la Unió Europea (UE) i d'Espanya.

"No és la primera vegada tampoc que alertem que el Ministeri de Treball està deliberadament vulnerant els acords assolits en el marc de l'última reforma laboral, en les negociacions dels quals ja pactem no abordar la qüestió de la prevalença dels convenis en entendre totes les parts que era nociu per als interessos generals i anacrònic en el context actual", denuncien. Així mateix, destaquen que és una qüestió "especialment greu" en tant que l'esmentada reforma laboral va constituir una fita del Pla de Recuperació i Resiliència que "va servir per atreure abundants quantitats de diners a Espanya".

Foment acusa el govern d'intervencionista i autoritari

Per la seva part, Foment del Treball "lamenta" la decisió i acusa l'Executiu de "filibuster i autoritari", així com de "dinamitar conscientment el diàleg social". La patronal catalana considera que les accions d'aquest govern "inclinen a pensar que la seva intenció és legislar contra els empresaris". En aquest sentit, considera que és una mesura especialment lesiva "no només perquè no compleix la legalitat, sinó que fa impossible la confiança basada en la bona fe".

Per a la patronal catalana és preocupant "la deriva intervencionista" del govern, que "està obligat a consultar als actors del Diàleg Social i ha decidit obviar aquesta necessitat que recull l'article setè de la Constitució Espanyola". Foment denuncia una "manipulació de la negociació col·lectiva" que perjudica la cohesió social i l'economia del país.

"A més, és també lamentable que certs moviments semblen fer-se només per afavorir certs actors propers als interessos del govern actual i no es fan per seguir l'interès general", ha assenyalat. En aquest sentit, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha reclamat el govern "respecte per les empreses i pel diàleg social" alhora que també exigeix que "es mantinguin els acords presos per poder actuar amb confiança".