La CEOE ha aprovat per unanimitat l'acord assolit amb CCOO i UGT per recomanar pujades salarials del 4% el 2023, i del 3% tant per a 2024 com per a 2025. Així ho ha decidit el Comitè Executiu de la patronal aquest dilluns, segons han informat Europa Press en fonts de l'organització empresarial.

L'acord assolit entre les parts, de 32 pàgines, contempla a més una clàusula de revisió salarial que, en cas de desviació de la inflació, podria implicar alces addicionals de fins a l'1% per a cada un dels anys de l'acord (2023-2025) a aplicar a l'inici del següent exercici. Així, si finalitzat enguany, l'IPC interanual de desembre de 2023 fos superior al 4% de pujada salarial recomanada, s'aplicarà un augment addicional màxim de l'1% amb efectes des de l'1 de gener de 2024. En el cas de 2024 i 2025, per als quals s'aconsella una alça salarial del 3%, la clàusula de salvaguarda amb aquest 1% addicional s'activarà quan l'IPC interanual de desembre sobrepassi el 3% i s'aplicarà a l'any següent, és a dir, l'1 de gener de 2025 i l'1 de gener de 2026, respectivament.

En tot cas, l'acord, a què ha tingut accés Europa Press, especifica que els negociadors de convenis col·lectius hauran de tenir en compte les circumstàncies específiques del seu àmbit per fixar les condicions salarials. La idea, precisa el text, és que les directrius contingudes en l'acord puguin adaptar-se a cada sector o empresa, les situacions de la qual són "molt desiguals" en creixement, resultats o incidència del salari mínim interprofessional (SMI), tot això amb l'objectiu del manteniment i la creació d'ocupació.

UGT i CCOO estudien la ratificació de l'acord

Després del vistiplau del Comitè Executiu de la CEOE, la Junta Directiva de la patronal analitza, des de les 12.00 hores, el text de l'acord. També UGT ha reunit aquest dilluns la seva Comissió Executiva per estudiar la ratificació de l'acord de salaris. En el cas de CCOO, el seu Comitè Confederal es reunirà demà dimarts.

Patronal i sindicats es van reunir divendres passat per ultimar el que serà el V Acord Interconfederal per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), però van deixar serrells pendents que han abordat durant el cap de setmana.

L'AENC és un text en el qual sindicats i empresaris recullen recomanacions per als seus negociadors de convenis col·lectius, en el qual solen incloure tant un camí salarial, com altres matèries relacionades amb l'ocupació, per exemple qüestions relatives a la contractació. No és d'obligat compliment, però serveix de guia a ambdues parts quan se sentin a negociar un conveni col·lectiu.