"Vull viure la vida i a París només treballo sota l'estrés constant. Per això he decidit traslladar-me a Tenerife on conec molts amics que s'han instal·lat per treballar en remot", ens ho explica Phillipe Leproux, un jove francès de 26 anys que acaba de fitxar per Amazon com a enginyer informàtic i ha negociat traslladar el seu lloc de feina a les Illes Canàries.

Com ell, se suma una llarga llista de francesos, però també alemanys o anglesos que veuen en aquestes illes una gran oportunitat: no trencar amb les seves carreres professionals, estalviar tenint en compte el sou europeu que cobren i el preu de la vida canària i, sobretot, prioritzar la qualitat i benestar personal. Un dels grans atractius, per a la majoria d'ells, és especialment la pràctica de surf i el ritme que una illa sempre té més pausat que les grans capitals.

L'auge d'aquesta moda va marcar un punt d'inflexió amb la pandèmia per coronavirus l'any 2020. Però després de quatre anys, aquella tendència sobtada ha vingut per quedar-se. Als concorreguts carrers de Las Palmas, poca gent parla castellà. A banda dels turistes, ara se sumen els teletreballadors. En el 2020, treballadors remots d'arreu del món van assaltar la ciutat d'uns 380.000 habitants, buscant una escapada de les restriccions sanitàries. Però hi ha dades i empreses que certifiquen amb xifres aquesta demanda actual per treballar a l'arxipèlag.

Un nou turisme 'treballador'

Agències com Repeople, fins i tot, han vist una oportunitat de negoci. "Viu el paradís del treball remot de les Illes Canàries. Allotjament de primer nivell, espais de treball inspiradors i una comunitat vibrant d'equips remots i nòmades digitals. Repeople és la vostra solució plug & play per experimentar l'estil de vida de treball a distància a les precioses Illes Canàries. Descobriu un centre dinàmic amb una varietat d'opcions de convivència i cohousing, retirs d'empreses a mida i espais de treball moderns on es troben locals i treballadors remots d'arreu del món", aquesta és la carta de presentació d'una empresa especialitzada en aquesta mena de turisme.

I, fins i tot, ofereixen els millors espais per trobar la pau mental, però sense perdre la feina. Una de les que oferten és El Cabo, un edifici únic dissenyat específicament per acollir teletreballadors i retirs d'equip. Es troba a la localitat d'Agaete, probablement un dels pobles de pescadors més autèntics de Gran Canària, i al mateix temps el punt de partida d'algunes de les rutes de senderisme més sorprenents de l'illa. El Cabo Coliving ofereix un total de 31 habitacions, cadascuna amb bany privat i un espai de treball dedicat per a aquells moments en què necessiteu una mica de privadesa. A més, les zones comunes ofereixen tot el que necessiteu per acceptar correctament l'experiència de treball a distància o per acollir un equip complet que vulgui traslladar la seva oficina a aquest entorn preciós i únic. I, en darrer terme, també es complementa d'activitats esportives on la joia de la corona és la pràctica de surf.

Inversió de mig milió d'euros del govern canari

Els professionals del turisme tenen la intenció de no deixar perdre aquesta oportunitat. El mateix govern canari va posar en marxa, fa tres anys, un pla d'acció per atraure treballadors a distància a la que considera "l'oficina amb el millor clima del món". L'objectiu és atraure uns 30.000 treballadors a distància en cinc anys, invertint mig milió d'euros. Segons el govern, aquestes mesures van dirigides especialment als teletreballadors del Regne Unit, Alemanya, Espanya, França, Irlanda, Dinamarca, Finlàndia, Suècia, Islàndia, Suïssa, de Bèlgica i els Països Baixos. Aquesta acció està cofinançada en un 85% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Un altre dels objectius que es persegueix és assolir un acord amb una potent multinacional tecnològica perquè triï a les Illes com el lloc on fomentar el teletreball entre la seva plantilla. Una actuació que anirà acompanyada amb una campanya entre el mateix empresariat canari per fomentar la cultura del treball remot al sector turístic, amb la creació d'una guia i la formació dels seus directius. I una darrera dada: segons el portal Nomad List, la plataforma de referència per a aquest col·lectiu, l'arxipèlag ha augmentat en un 67% la presència de treballadors en remot.