La vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha descartat poder tancar aquest divendres la reforma de les regles fiscals de la UE, encara que ha assegurat que està "a prop" i que espera un acord en els "pròxims dies", inclosa també la possibilitat de convocar una reunió extraordinària dels ministres econòmics dels Vint-i-set.

Després dels "intensos" intercanvis dels ministres aquest dijous passat, Calviño considera que la negociació ha arribat "gairebé al final" i reconeix "progressos significatius", per la qual cosa espera finalitzar en els "pròxims dies" les consultes pendents i, "si és necessari", convocarà un nou Ecofin després de la cimera del 14 i 15 de desembre.

"Les discussions mostren que hi ha un acord de principis sobre on volem que estigui la zona d'aterratge, però no hem finalitzat tots els elements perquè alguns països necessiten dur a terme consultes polítiques en l'àmbit nacional i es necessita més feina tècnica per concretar els detalls", ha explicat la ministra, al seu paper de presidència del Consell, a la seva arribada a la trobada aquest divendres a Brussel·les. "El meu resum de la jornada d'aquest dijous és que hem treballat intensament durant una llarga i productiva nit; gairebé estem allà i hem aconseguit avenços significatius", ha postil·lat la vicepresidenta, que manté la seva intenció que sigui la presidència espanyola la que aconsegueixi un acord sobre el text abans que acabi l'any.

Noves regles fiscals

En aquest sentit, els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea continuaran aquest divendres la negociació per acordar la reforma de les noves regles fiscals que, després de quatre anys congelades per la pandèmia, tornaran a limitar el deute i el dèficit dels Estats membre, després que s'hagi saldat sense acord el debat durant la matinada, que s'ha prolongat durant unes vuit hores, fins passades les 3 del matí.

En la reunió, que s'ha desenvolupat en un ambient "constructiu", la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha explicat als seus parells la proposta de compromís presentada per la presidència espanyola del Consell i que inclou una reducció mínima anual del deute per a aquells països els passius dels quals superin el 60% del PIB, una de les peticions recurrents de països com Alemanya des de l'inici de les negociacions.

Després de l'explicació inicial per part de Calviño, els ministres han pres la paraula per perfilar les seves prioritats i diferències entorn del text de la presidència en diverses rondes de contactes en les quals s'han succeït diferents plantejaments amb canvis al text inicial de la presidència. La proposta, a la qual ha tingut accés Europa Press, exigeix una reducció anual de l'1% del PIB per als països amb un deute per sobre del 90%, com és el cas d'Espanya, mentre que planteja un ajustament del 0,5 % anual per als Estats membre amb un deute entre el 60% i el 90%.

Matalàs fiscal

També introdueix un matalàs fiscal per als països amb baix dèficit, però un alt deute, als que demanarà de reduir el dèficit per tenir un 1,5 % de marge per sota del límit del 3 % per tenir espai per respondre a possibles xocs econòmics. D'altra banda, es demanarà als països que superin el valor de referència del 3 % de dèficit, als quals s'obrirà un procediment de dèficit excessiu (EDP, per les seves sigles en anglès), una tendència de despesa neta correctora "coherent" amb un ajustament anual mínim d'almenys el 0,5 % del PIB.

Tanmateix, el debat ara és si l'ajustament estructural del deute inclourà o no els interessos, mentre que França reclama "flexibilitats" sobre aquesta xifra, que demana de rebaixar al 0,3 % per deixar més marge per a reformes i inversions, ja que asseguren que és "l'únic punt que falta per a l'acord" després d'una negociació "intensa" entre París i Berlín, protagonistes dels principals xocs. Així mateix, també afirmen que els ministres són conscients de la "urgència" d'acordar la seva posició abans que acabi l'any, ja que les noves regles fiscals hauran de continuar el seu tràmit parlamentari abans de les pròximes eleccions europees i seria una "vergonya" no aconseguir-ho.