Brussel·les obre la possibilitat de repartir 250 milions d'euros entre els països afectats per la sequera. La Comissió Europea s'ha mostrat oberta a lliurar aquesta quantitat, la restant de la reserva agrícola de crisi, als països de la Unió Europea més afectats per la sequera i les inundacions "si les circumstàncies el justifiquen", arran d'una petició presentada aquest dimarts per la delegació portuguesa en nom també d'Espanya, Itàlia i França.

"Els asseguro que he escoltat alt i clar les seves peticions de suport", ha afirmat aquest dimarts el comissari europeu d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, durant la seva intervenció en Brussel·les davant dels ministres d'Agricultura de la UE. Després de la seva compareixença, ha reiterat en xarxes socials la seva disposició a utilitzar els 250 milions d'euros encara disponibles en la reserva agrícola, després dels dos paquets --un de 56,3 milions i un altre un d'encara no aprovat de 100 milions d'euros-- "si les circumstàncies ho justifiquen".

Conscient de la necessitat d'invertir més en la creació d'estratègies de gestió de riscos i reforçar instruments per esmorteir l'impacte del canvi climàtic, el comissari polonès ha recordat que la nova política agrària comuna (PAC) ofereix una "caixa d'eines" per reforçar la gestió de riscos, per la qual cosa espera que aquestes possibilitats puguin "explotar-se" a fi de donar suporti aquells agricultors més afectats per aquestes condicions climàtiques adverses.

El comissari també ha assenyalat que ja ha encarregat als serveis de la seva cartera que avaluïn les sol·licituds presentades per la delegació portuguesa per activar el suport que hi podria haver sota la PAC amb l'objectiu que tots els agricultors afectats puguin continuar amb la seva activitat.

Planas insisteix que es mobilitzi com més aviat millor

Pel seu costat, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha insistit que es mobilitzi "com més aviat millor" la reserva de crisi, perquè considera que és "just" que els agricultors i ramaders estiguin basats en aquesta situació causada per la crisi climàtica, però que té un "efecte directe" sobre els mercats agraris.

A més de la petició d'activació de la reserva agrícola per a Espanya, França, Itàlia i Portugal, la sol·licitud --que ha comptat amb el suport de la resta de països-- també incloïa que es faci la "màxima atenció" a mesures administratives com les excepcions i flexibilitats, en particular en el context de l'aplicació de la PAC que puguin sol·licitar pels diferents Estats membre afectats, inclosos els pagaments directes, així com els programes operatius de les organitzacions de productors, el programa de suport al vi i el règim d'autoritzacions per a plantacions de vinya.

El document assenyala que també és necessari augmentar el nivell dels percentatges dels avançaments fins a almenys el 70% en el cas dels pagaments directes, i fins a almenys el 85% per als ajuts concedits en el marc del desenvolupament rural i que els avançaments de la sol·licitud única per a 2023 puguin pagar-se abans que hagin finalitzat els controls sobre el terreny.

Peticions, totes elles, que Wojciechowski ha assegurat haver escoltat "alt i clar", per la qual cosa ha apel·lat a la tranquil·litat dels països sol·licitadors per garantir que la Comissió està "oberta" a considerar les possibilitats que hi ha sobre la taula.