La ministra d'Hisenda d'Espanya, María Jesús Montero, i el del Brasil, Fernando Haddad, han proposat aquest dimarts en la Conferència Internacional per al Desenvolupament de l'ONU que se celebra a Sevilla una proposta d'impost mundial als superrics, que espera comptar amb el suport de més països. Busca "fomentar un debat multilateral sobre una fiscalitat efectiva més elevada dels grans patrimonis que garanteixi la cohesió social a cada país" i pretén aprofundir en el Consens de Sevilla, ratificat per 192 països.
En el termini de tres mesos, i amb els països i fòrums que se sumin, s'han marcat com a termini elaborar un pla de treball per impulsar la iniciativa, amb reunions almenys d'una vegada a l'any entre els països i fòrums que decideixin unir-se.
Sota el títol d'"Imposició efectiva d'impostos a persones amb alts patrimonis. Imposats als superrics", la proposta no compta encara amb xifres concretes sobre quin tipus d'impost aplicar ni a partir de quanta fortuna acumulada, però "pretén impulsar un debat internacional per garantir la progressivitat i l'eficiència en tots els sistemes fiscals amb l'objectiu de reduir la desigualtat social al món".
El secretari d'estat d'Hisenda, Jesús Gascón, i el ministre conseller de la Missió Permanent del Brasil davant de l'ONU, José Scandiucci, han de presentar aquest dimarts davant de la resta de països aquesta proposta que ara per ara no disposa de detalls econòmics. La iniciativa recorda que "actualment l'1% més ric del món té més riquesa que el 95% de la humanitat". Els líders del G20 ja van acordar recentment una proposta històrica per implementar una agenda tributària per a les persones d'alt patrimoni.
En el comunicat, Espanya i el Brasil afirmen que si no es prenen mesures, "la desigualtat extrema continuarà augmentant, soscavant el creixement, la sostenibilitat i la confiança pública en la democràcia". Segons ambdós països, la baixa contribució de les persones més adinerades és una de les causes d'aquesta creixent desigualtat.
Per això, la proposta pretén "incentivar i orientar a diferents països a sumar-se a la iniciativa i abordar les deficiències polítiques, administratives i de dades, i garantir que les persones amb un alt patrimoni tributin de forma més eficient conforme a la seva riquesa". I traslladar a fòrums internacionals experiències en curs sobre la tributació de grans fortunes que puguin estandarditzar-se de manera internacional.
"Un dels objectius d'aquesta iniciativa és obtenir dades per poder abordar aquest problema amb la màxima precisió", diu el comunicat del ministeri d'Hisenda, que pretén "identificar la concentració de la riquesa en diferents països" i encarregar investigacions per veure com funcionen en cada un d'ells les polítiques tributàries als més rics. "Aquesta iniciativa està oberta també a la societat civil i a institucions i organismes internacionals, ja que una de les seves claus és enfortir el multilateralisme i la cooperació internacional", afegeixen.