Les expectatives dels mercats i economistes que apunten a un aterratge suau de l'eurozona no descompten plenament els riscos geopolítics i estructurals que s'acosten i els seus efectes en les economies i els bancs, pel que és necessari assegurar-se que el sistema sigui prou resistent, segons adverteix la presidenta del Consell de Supervisió del Banc Central Europeu (BCE), Claudia Buch.

En una entrevista amb 'Financial Times', recollida per Europa Press, l'alemanya assenyala l'aparició de nous riscos a enfrontar pels bancs, incloent els riscos geopolítics, així com un nou entorn macrofinancer. "És necessari un canvi estructural en les nostres economies, que inevitablement es reflectirà en els balanços dels bancs perquè són un reflex de l'economia real subjacent", adverteix Buch, afegint que ja s'estan veient augments en els incompliments i els retards.

En concret, la cap de la supervisió del BCE apunta a la situació del sector immobiliari, i en particular l'immobiliari comercial, que considera "una àrea vulnerable" en tractar-se d'un negoci molt cíclic al qual, a més, des de la pandèmia, se li suma l'impacte del teletreball, que afecta la demanda d'espai per a oficines en el centre de les ciutats i està tenint un reflex en les valoracions.

Tanmateix, Buch subratlla que en mirar les expectatives que hi ha als mercats i els pronòstics centrals de la majoria dels economistes, s'espera un aterratge suau, la qual cosa significa que els mercats no estan descomptant plenament els riscos geopolítics, i també els canvis que s'acosten a través del canvi estructural, la transició energètica, la demografia i la digitalització, i els seus efectes en les economies i els bancs.

"Aquests riscos afectaran els balanços dels bancs i el risc bancari en el futur", afirma l'alemanya, per a qui és necessari un enfocament amb visió de futur, però lamenta que la majoria dels models de risc dels bancs no donen una idea de com evolucionaran els riscos, perquè es basen en el passat.

"Estem veient un augment en els préstecs morosos en part perquè tenim taxes d'interès més altes", apunta la presidenta del MUS, afegint que també Tenemos està la pressió per un canvi estructural, "i és extremadament improbable que tinguem un període de canvi estructural en el qual no hi hagi un augment dels impagaments".

"Aquesta és la raó per la qual els bancs han de ser resilients i estar prou capitalitzats per poder absorbir pèrdues potencials", postil·la.