El ple el Congrés ha acordat per àmplia majoria tramitar la proposició de llei de Teruel Existe que considera entitats d'economia social als bars, restaurants i petits comerços (inclosa la venda ambulant) que presten els seus serveis en pobles de menys de 200 habitants, informa l'agència EFE.

Amb 303 vots a favor, 23 en contra i 10 abstencions, la Cambra Baixa ha acceptat prendre en consideració una norma que equipés aquests establiments de pobles petits amb cooperatives, mutualitats, fundacions, societats laborals, empreses d'inserció, centres especials d'ocupació, confraries de pescadors o societats agràries, podent beneficiar-se dels incentius i beneficis que tenen reconeguts les entitats de l'economia social.

Teruel Existe defensa en l'exposició de motius de la seva proposició de llei que els serveis bàsics que es presten de manera privada estan desapareixent a l'Espanya buidada i que molts municipis de menys de 200 habitants no tenen o veuen perillar la supervivència del seu bar i comerç d'alimentació.

"Aquests establiments, especialment els bars, solen actuar també com a centre social de convivència i trobada per a la comunitat local, entre la gent del municipi, ja que no existeixen altres serveis de lleure, cultura o restauració", afegeix el text.

La norma incideix en la importància d'aquests serveis per lluitar contra la despoblació, pel fet que hi ha estudis acadèmics que sostenen que en aquells municipis on es tanca un bar o petit comerç, la despoblació avança molt més ràpid que on es mantenen oberts.

"Els estudis indiquen que aquests establiments fomenten la cohesió comunitària i el desenvolupament econòmic. Per contra, està socialment acceptat que un poble està sentenciat quan tanquen l'escola i el bar", resa la proposició.

Per això, es reclama a l'Estat que faciliti la sostenibilitat financera i empresarial d'aquests establiments, "compensant així el servei social que presten aquests establiments a la cohesió territorial del nostre país i, en conseqüència, al bé comú".