El Govern balear proposarà en el Parlament un increment generalitzat de l'ecotaxa de març a desembre, de fins i tot 200% en el cas dels creueristes, i un nou impost a cotxes de lloguer i particulars d'ús turístic en el marc d'un paquet de mesures per contenir la massificació turística. L'executiu autonòmic del PP, que haurà de negociar per tirar endavant les seves iniciatives perquè no compte amb majoria parlamentària, també planteja prohibir noves places de lloguer turístic en habitatges plurifamiliars i incrementar fins als 500.000 euros les sancions contra l'oferta d'allotjament il·legal.

L'anunci es produeix una setmana després que es conegués que el Govern i els Comuns hagin assolit un acord a Catalunya per duplicar la taxa turística fins als 7 euros, fins i tot Barcelona podrà cobrar fins a 15 euros en el cas dels hotels de cinc estrelles.

L'anunci a les Balears ha causat una reacció immediata al sector turístic de l'arxipèlag. La patronal del lloguer de cotxes de Baleares Baleval ha qualificat la nova taxa sobre els vehicles de lloguer proposada pel Govern aquest divendres de "discriminatòria i purament recaptatòria". "Pot perjudicar el sector dels cotxes de lloguer i no aconseguirà descongestionar les carreteres de les illes", afirma Baleval en un comunicat. Per la seva part, la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) ha rebutjat l'augment de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) anunciat pel Govern i ha advertit que aquesta mesura, contradictòria amb l'objectiu inicial de l'ecotaxa, traurà la despesa dels turistes en comerços, restaurants i lleure. La FEHM ha considerat encertades i necessàries les mesures contra l'oferta turística il·legal anunciades pel Govern aquest divendres, encara que ha demanat més ambició per a no només no donar noves llicències a pisos turístics, sinó reduir les existents per alliberar habitatge de forma immediata.

A diferència de països com Itàlia, on la taxa turística està implantada en l'àmbit estatal i s'estén a tot el territori, a Espanya la implantació es deixa a mercè de les administracions locals i autonòmiques. A aquest nivell, només s'aplica a Catalunya i les Balears i en l'àmbit local, es cobra en ciutats com Santiago de Compostel·la o Toledo. El govern madrileny d'Isabel Díaz Ayuso ha reiterat la seva voluntat de no aplicar la taxa, així com el consistori de Madrid.

Turisme massiu

El conseller balear de Turisme, Jaume Bauzá, ha declarat que les mesures per contenir la pressió del turisme massiu són coherents amb els objectius establerts per les entitats socials, econòmiques i polítiques integrades al Pacte per la Sostenibilitat, que busca fer compatible el model econòmic de l'arxipèlag amb el medi ambient i el benestar dels ciutadans. "Les illes han arribat al seu límit", ha afirmat Bauzá recollint la frase que va dir la presidenta del Govern, Marga Prohens, quan va anunciar la seva intenció de frenar el creixement del turisme i alleujar la pressió que pateixen els residents per efectes com la saturació de les carreteres i la carestia de l'habitatge.

El conseller, que ha xifrat en 125.000 les places hoteleres i de lloguer vacacional creades sota l'últim Govern d'esquerres (gairebé una quarta part del total), ha indicat que l'impost de turisme sostenible (ITS), conegut com a ecotaxa, s'incrementarà amb l'objectiu de regular el flux de visitants i pujaria particularment sobre els creueristes perquè són un sector de més "impacte". És una queixa freqüent a Mallorca, que l'afluència de creuers aporta un volum de turistes que col·lapsa Palma de Mallorca, un turisme que a més no aporta grans beneficis econòmics per l'escassa despesa que realitzen els creueristes a la ciutat.

Descompte als balears

A més d'a inversions mediambientals i de modernització, la recaptació de l'ITS es destinarà també a millores del mercat laboral, com incentivar la reconversió en indefinits de contractes fixos discontinus, així com a combatre l'oferta turística il·legal. El mínim de l'impost serà de 0,25 euros la nit als allotjaments de menor categoria i el màxim els 6 euros dels creuers i dels hotels més cars en temporada alta. Se suprimiria el cobrament el gener i el febrer.

Així mateix, el Govern proposa que els residents de les Balears que paguen l'ecotaxa per allotjar-se en establiments de l'arxipèlag puguin deduir-se fins a 250 euros anuals en el tram autonòmic de l'IRPF. El pla preveu, a més de prohibir un nou lloguer de vacances en edificis plurifamiliars (ja vetat en municipis com Palma), elevar les exigències de qualitat per renovar les llicències ja concedides. Bauzá ha apuntat que es reactiva l'intercanvi de places i el canvi d'usos d'establiments turístics obsolets per crear habitatges de preu limitat i es crea una bossa de places temporal en espera que els consells insulars fixin nous límits.