La patronal d'apartaments turístics Apartur ha denunciat aquest divendres que el sector se sent novament assenyalat pel Govern que ha determinat que exercirà un control tributari de la liquidació de l'impost turístic per als habitatges turístics. La patronal insta a l'administració a ampliar la campanya a tota mena d'allotjament.
La decisió del Govern suposa "una nova estigmatització del sector", defensa la patronal, alhora que proposa no només verificar qui hi ha darrere de cada una de les liquidacions, sinó també si aquestes són per l'import que correspon a cada categoria.
L'agrupació de propietaris d'establiments turístics a Catalunya, dirigida per Maria Muro, ha respost així a l'anunci fet per la Generalitat accelerar la posada en marxa del registre de grans propietaris i l’increment d’inspectors sobre els apartaments turístics existents a Catalunya.
En aquest sentit, Apartur celebra que s'hagi atès la seva petició d'actualitzar el cens del sector per tenir-ne una "diagnosi real". La patronal ho aplaudeix perquè assegura que la fotografia que s'ha plantejat en les últimes normatives és "errònia". "Hi ha molts habitatges amb llicència d'ús turístic que actualment no es destinen a aquest ús", apunta la directora general d'Apartur, Marian Muro.
Aquest divendres, el Govern i el grup parlamentari de Comuns han anunciat avui un acord per convalidar el decret llei 9/2025 que preveu ajornar l’entrada en vigor de la taxa turística al mes d’octubre. Fa uns mesos, es va fer el pacte polític pel qual es duplicarà la taxa turística a Catalunya, des dels actuals 4 euros per pernoctació. A més, els municipis podran aplicar un recàrrec com el que fins ara només tenia autoritzat la ciutat de Barcelona.
Govern i Comuns també han acordat accelerar la posada en marxa del registre de grans propietaris i l’increment d’inspectors per corroborar que els apartaments turístics estan pagant la taxa que els correspon. Els Comuns han acceptat aprovar l’endarreriment de la taxa amb el compromís del Govern d’aprovar la convocatòria del Pla de Barris i continuar desenvolupant i implementant noves mesures d’habitatge, així com destinar 60 milions d’euros del tercer suplement de crèdit a la compra d’habitatge per tanteig i retracte i al fons de cooperació local.
La patronal Apartur evidencia el control a què està sotmès el sector. Per exemple, subratlla reiteradament que, des de fa més de deu anys, a Barcelona ciutat els habitatges d'ús turístic estan limitats i subjectes a un número de llicència, i el seu nombre s'ha mantingut estable -al voltant de 10.000-, el que representa només l'1% del parc residencial total de la ciutat. Es tracta d'un sector ordenat i contributiu que també ha ajudat l'administració a combatre els habitatges d'ús turístic il·legals fins a la pràctica eliminació, amb més de 10.000 ordres de tancament emeses per l'Ajuntament de la capital catalana des del 2016.
Per la seva part, el Govern ja va posar a disposició de tots els ajuntaments catalans la seva eina per controlar els pisos turístics il·legals des d'aquest dimecres, que al llarg de l'any passat en va permetre identificar "gairebé 10.000" d'ells. L'eina permet identificar les ofertes de lloguer turístic que incompleixen la normativa, i el fet que més administracions puguin accedir reforçarà la lluita contra aquestes activitats il·legals. De fet, les dades de l'administració catalana determinen que hi ha entre 13.000 i 15.000 anuncis mensuals d'ofertes d'allotjaments turístics que no disposen del número d'identificació, la qual cosa suposa un "indici d'irregularitat", i al llarg de 2024 va retirar més de 1.700 anuncis.