El Parlament Europeu ha votat aquest dimarts per aprovar la prohibició de noves vendes de cotxes de gasolina i dièsel que emeten carboni per al 2035 i ha eliminat l'obstacle legislatiu final. Els estats membres de la UE ja han aprovat la legislació i ara l'aprovaran formalment, malgrat l'oposició dels eurodiputats conservadors, el grup més gran del parlament.

Negatives a l'acord

En el cas d'Espanya, José Ramon Bauzá, del Partit Popular, ha justificat la negativa a donar suport: "Només aconseguirem una Europa sostenible si treballem al costat de la indústria i ciutadania, considerant totes les tecnologies. El cotxe elèctric no és l'única solució". Cal recordar que la llei s'ha aprovat a l'assemblea d'Estrasburg per 340 vots a favor, 279 en contra i 21 abstencions. La contra també l'ha liderat la ultradreta europea representada, per la banda d'Espanya, amb Vox.

Les condicions a partir del 2025

Les normes històriques requeriran que l'any 2025 els fabricants d'automòbils hagin d'aconseguir una reducció del 100% de les emissions de CO₂ dels cotxes nous venuts, cosa que faria impossible vendre nous vehicles alimentats amb combustibles fòssils al bloc de 27 països. Però s'ha de mirar la lletra petita. Tot i així, la llei de la UE va trobar la resistència d'alguns sectors i països quan es va proposar el juliol del 2021. Com a resultat, l'acord final inclou algunes flexibilitats, com ara que els petits fabricants d'automòbils que produeixen menys de 10.000 vehicles a l'any puguin negociar objectius més febles fins al 2036.

Prèvia del 2030

La llei també establirà una reducció del 55% de les emissions de CO₂ dels cotxes nous venuts a partir del 2030 respecte als nivells del 2021, molt superior a l'objectiu actual, d'un 37,5%. "Els costos d'explotació d'un vehicle elèctric ja són inferiors als costos d'explotació d'un vehicle amb motor de combustió interna", va dir Jan Huitema, principal negociador de les normes del Parlament, i va afegir que era crucial portar vehicles elèctrics més assequibles a consumidors.

Els països de la UE van acordar l'acord amb els legisladors l'octubre passat, però encara han de marcar formalment les regles abans que entri en vigor. S'espera l'aprovació definitiva al març. Les noves furgonetes han de complir amb una reducció de CO₂ del 100% el 2035 i una reducció del 50% el 2030, en comparació amb els nivells del 2021. Molts fabricants d'automòbils d'Europa han anunciat inversions en electrificació. El conseller delegat de Volkswagen, Thomas Schaefer, va dir l'any passat que a partir del 2033 la marca només produirà cotxes elèctrics a Europa.

En paral·lel, la Unió Europea ha inclòs aquest dimarts Rússia, Costa Rica, les Illes Verges britàniques i les Illes Marshall a la seva llista de jurisdiccions que no cooperen en matèria fiscal amb el bloc comunitari. Així ho ha informat el Consell de la Unió Europea en un comunicat. Després de la decisió, aprovada pels ministres d'Economia i Finances, a la llista figuren 16 territoris: a més dels quatre afegits, Panamà, Samoa Americana, Fiji, Guam, Palau, Trinitat i Tobago, Samoa, les Illes Verges americanes, Vanuatu, Bahames, Anguilla i les Illes Turks i Caicos, que ja estaven.