Si t'acomiaden i et divorcies, la teva exparella podria tenir dret a part de la teva indemnització si esteu casats en règim de guanys. Això és el que adverteix el despatx Marín & Mateo Advocats, de la mà del seu advocat Juan José Martín: "En les dissolucions de matrimonis celebrats sota separació de béns hi ha dubte que la indemnització correspon al cònjuge que ha patit l'acomiadament, però si es tracta d'una societat de guanys, la indemnització no és privativa”.

D'aquesta manera, aquesta compensació per la pèrdua de l'ocupació es tindrà en compte a l'hora de repartir el patrimoni comú. “Encara que la finalització del contracte laboral afecti de manera unilateral, en el pla econòmic, tindrà la mateixa consideració que els fruits derivats de la societat de guanys”, admet el lletrat. Així doncs, el cas es refereix a quan un matrimoni es divorcia i el seu règim econòmic és el de guanys, ha de liquidar aquesta societat, mitjançant el repartiment de béns, i també les obligacions adquirides durant el matrimoni.

En aquest moment és quan assalten els dubtes en relació a quins béns s'han d'incloure en aquest repartiment i un dels dubtes que poden sorgir és si s'ha d'incloure com a guanys una indemnització obtinguda per un acomiadament, i cal manifestar que l'import de la indemnització per acomiadament laboral rebuda per un dels cònjuges durant el matrimoni té el caràcter de diners de guanys, i per tant, haurà de repartir-se per ambdós cònjuges, però si és obtinguda amb anterioritat al matrimoni, però és gastada per a les càrregues familiars, aleshores haurà d'incloure's en el passiu de la societat de guanys com a crèdit d'aquesta davant del cònjuge perceptor. 

Les xifres a Espanya donen una lleugera idea. Segons l'última estadística del Ministeri de Treball, el 2022 es van produir 528.413 acomiadaments, un 18% més que l'exercici anterior, amb les comunitats de Madrid, Catalunya i Andalusia al capdavant. D'altra banda, la indemnització mitjana va caure dels 11.416,7 euros del 2021 als 8.251,4 del 2022. Aquesta indemnització, quan s'està casat en guanys i té lloc un divorci, pot ser motiu de polèmica. Ara bé, molts creuen que, en cas de divorciar-se, aquesta quantitat no es reparteix entre la parella. Martín indica que “en les dissolucions de matrimonis celebrats sota separació de béns no hi ha dubte que aquest import correspon al cònjuge que ha patit l'acomiadament, però si es tracta d'una societat de guanys, la indemnització no és privativa” .

En aquest sentit, el lletrat recorda que “els béns obtinguts per la feina són guanys, segons el Codi Civil, encara que el treball sigui un dret inherent de la persona” . Així, aquesta compensació per la pèrdua de la feina es tindrà en compte a l'hora de repartir el patrimoni comú. “ Encara que la finalització del contracte laboral afecti de forma unilateral, en el pla econòmic, tindrà la mateixa consideració que els fruits derivats de la societat de guanys ”, admet Martín.

Com es calcula?

Per fer el càlcul del que correspon a cada cònjuge de la indemnització per acomiadament, el que és rellevant són les dates: “Cal delimitar en quin període s'ha treballat mentre ha estat vigent el matrimoni”, resumeix Martín. Si es dóna la situació que es resol abans la liquidació de la societat de guanys que el pagament de la indemnització, perquè es podria estar reclamant, l'advocat indica que “hi ha jurisprudència que indica que es podria incloure posteriorment, encara que ja s'hagi posat fi a la unió matrimonial”. En cas que es tracti d'un empresari i no d'un treballador per compte d'altri, no es preveu la indemnització per acomiadament, però pot passar que siguin diversos socis i s'arribi a un acord i es pacti una compensació per a la seva sortida, que sí computaria com a bé de guanys”, comenta l'expert.

Si el contracte laboral era anterior al matrimoni i l' acomiadament s'ha produït quan ja estaven casats, cal tenir en compte, en el càlcul de la quantitat concreta que té la naturalesa de bé de guany el percentatge de la indemnització que correspon als anys treballats durant el matrimoni, perquè la indemnització corresponent als anteriors té naturalesa privativa. Per contra, si el matrimoni s'ha divorciat i posteriorment un dels cònjuges és acomiadat laboralment, la indemnització que percebi té caràcter privatiu, encara que hagués treballat durant anys de casat. En aquest supòsit, per tant, no caldria incloure la indemnització a la liquidació del règim de guanys.