22/03/2018

Sànchez renuncia a la presidència i dona pas a Turull però la CUP el tomba

El candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, no ha aconseguit superar la votació d’investidura, la primera d’aquesta legislatura, tres mesos després del 21-D. L’abstenció de la CUP, que s’ha conegut en el darrer moment, ha deixat aquest dijous JxCat i ERC sense la majoria absoluta necessària en la primera volta d’un debat marcat per la citació de Turull, i cinc diputats més, demà davant del Tribunal Suprem. El candidat ha aconseguit 64 vots a favor —Carles Puigdemont i Toni Comín no han pogut votar—; mentre que Cs, PSC, els Comuns i el PP han sumat 65 vots en contra. Aquesta primera votació posa en marxa el rellotge per a la dissolució del Parlament. Si en dos mesos no s’aconsegueix investir president, la Cambra es dissoldrà automàticament i es convocarà eleccions.

Turull, el tercer candidat que es planteja al Parlament i el primer que aconsegueix posar en marxa el ple –i el rellotge de la investidura-, ha aprofitat el seu discurs per fer una crida al diàleg amb l’Estat, emplaçant directament el Rei i el govern espanyol, per poder trobar una sortida dialogada al pols independentista, però s’ha situat també com una baula entre els dies passats i els futurs dins del procés independentista. “Prefereixo ser víctima d’injustícies que desentendre’m del moment actual”, ha advertit.

Turull ha començat a les cinc de la tarda el seu discurs, sabent que no comptava amb el suport de la CUP, la qual cosa fa impossible la seva investidura, i conscient que en les properes hores haurà de viatjar a Madrid perquè el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena li comuniqui el seu processament i, potser, noves mesures de presó preventiva. Aquesta amenaça ha sobrevolat constantment el seu parlament en el qual ha evitat les arestes més perilloses, com el procés constituent o les referències al desplegament la República.

Turull: “Prefereixo ser víctima d’injustícies que desentendre’m del moment actual”
Editorial José Antich Editorial José Antich

22/03/2018

La magnitud de la tragèdia. L’opinió de Jordi Barbeta