10/10/2017

Puigdemont declara la independència però la deixa en suspens per dialogar

Amb un retard d’una hora sobre el previst i enmig d’una enorme expectació mediàtica, el president, Carles Puigdemont, ha comparegut davant del ple del Parlament aquest dimarts per anunciar que assumeix el mandat que Catalunya esdevingui un Estat independent en forma de República, però per afegir tot seguit -i “amb la mateixa solemnitat”- la proposta de suspendre els efectes de la declaració per obrir un diàleg amb l’Estat que permeti una solució acordada.

L’hora de retard del ple ha servit per tranquil·litzar els ànims dels diputats de la CUP -i alguns de JxSí-, informats en el darrer moment de la decisió de deixar en suspens la declaració d’independència. L’assetjament de l’executiu de Mariano Rajoy, per la via policial, judicial i econòmica, ha provocat una fortíssima pressió damunt del Govern a la qual s’han sumat les peticions dels mediadors internacionals reclamant un gest que afavoreixi el diàleg.

La suspensió de la declaració d’independència per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha caigut com una galleda d’aigua freda a la concentració de suport al Govern i al Parlament que hi havia al passeig Lluís Companys.

Editorial José Antich Editorial José Antich